Nagyon érdekli az embereket egy művészeti kiállítás, ezért meghosszabbítják

2023.04.29. 13:15
Eddig több mint 10 ezer látogatót vonzott Bukta Imre tárlata a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás augusztus 26-ig látogatható. A művésszel korábban interjút közöltünk az Indexen.

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi viszonylatban is jelentős mesterének, Bukta Imrének nyílt kiállítása, Műveljük kertjeinket! címmel. A művész születésének 70. évfordulója alkalmából létrejött tárlaton kizárólag új művek jelennek meg. A művész a legkorszerűbb technikákra épülő látvánnyal közvetíti azt a világot, ami körülöleli őt a vidéki Magyarországon.

A kivételes művészeti esemény több mint 1000 m2-en a Godot Kortárs Művészeti Intézet óbudai, négyszintes kiállítóterében látogatható augusztus 26-ig, Meghosszabbítva.

Utoljára 10 éve, 2012-ben jelentkezett hasonló jelentőségű kiállítással a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő jelentőségű alkotója, Bukta Imre. Az akkori, műcsarnokbeli eseményt nagy érdeklődéssel várta a szakmai közvélemény, de a nagyközönség számára is kihagyhatatlannak bizonyult: azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, melyre több látogató lett volna kíváncsi.

Gulyás Gábor kurátor szerint a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokaknak fontosak:

mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka. Bukta Imre művei ezekre a kérdésekre a magas művészet eszközeivel reflektálnak, árnyalt és gazdag jelentésrétegeket teremtve

– emelte ki a kurátor.

„Rendkívül érdekes világ bontakozott ki számomra, és ezt festettem meg” 

Bukta Imrével legutóbb a mezőszemerei otthonában beszélgettünk. Akkor egyebek mellett elmondta, hogy egy kis falu, annak is egy pici szeglete jelenti számára a világot, de művészetének tárgyát mindenképp. Pedig egy nagy magánéleti válság miatt költözött vissza Mezőszemerére, és a legnagyobb fájdalomból épített magának új életet, és talált rá újra a képzőművészetre olyan formában, ahogy a műveit ma ismerjük és szeretjük. 

Nagy szeretettel van azok iránt az emberek iránt is, akiket – egyáltalán nem idealizálva – megörökít. Mint fogalmazott, érdekes emberek veszik körül, érdekes emberekkel találkozik. Nem barátok, de szomszédok, akikkel egy kis területen élnek, a Kertekalja utca környékén például. 

Ez tudatos koncepció volt, még amikor elkezdtem ezt a – mondjuk így – programfestészetet, hogy egy nagyjából jobbra-balra pár száz méteres területen sétáltam, és gyűjtöttem a motívumokat. Rendkívül érdekes világ bontakozott ki számomra, és ezt festettem meg. 

Bukta Imrének tehát nagyon nem kellett mozdulnia, csak este a kutyákkal egyet sétálni vagy fényképezőgéppel kimenni, és minden ott volt. Azt szerette volna megmutatni, hogy ilyen pici területen is mennyi minden történik. És ez a falunak csak egy kis része.