A róla elnevezett teret mindenki ismeri, de nem tudjuk, ki is volt valójában

2023.05.01. 09:00
Közepes színműveket írt, de az egyik legjelentősebb színházi szakember lett Hevesi Sándor: születésének 150. évfordulója alkalmából most koszorúzási ünnepséget tartanak a Fiumei úti sírkertben 2023. május 3-án. Beszédet mond Kozma András Hevesi Sándor-díjas dramaturg, műfordító, és koszorút helyez el mások mellett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Hevesi Sándor olyan jól ismerte a színpadi dramaturgiát, hogy ez a tudás sokszor megnehezítette írói munkáját. „A dramaturg mérlegelő módszere szimplifikálta a vonalvezetést, s Hevesi különben sem rendelkezett igazi írói tehetséggel. A művelt, jótollú, tudós színházi szakember közepes színműveket írt” – írja róla a Sőtér István által szerkesztett A magyar irodalom története.

Hevesi Sándor 1873-ban született Nagykanizsán, és 1939-ban halt meg Budapesten. 1901-ben a Nemzeti Színház rendezője lett. A Thália Társaság egyik irányítója. A Népszínház, a Vígopera, az Opera, majd a Nemzeti Színház főrendezője, később, 1923-tól 1932-ig az igazgatója lett.

Hevesi Sándor a század első évtizedeinek legjelentősebb magyar színházi szakembere: rendező, színigazgató és drámaíró. Nagy műveltségével, célratörő tehetségével, kiváló ízlésével kiemelkedett kora átlagos színházi színvonalából, s a magyar színészetnek a századforduló európai áramlataiba való bekapcsolásával korszakos jelentőségre tett szert

– olvashatjuk róla. Ifjúságának tudatot és művészi hitvallást formáló nagy élménye Ibsen, és ő állítja színpadra Oscar Wilde és Bernard Shaw műveit.

Legismertebb színműve, a Császár és komédiás (Nemzeti Színház, 1919) különös pályát futott be. Néhány héttel a proletárdiktatúra győzelme előtt mutatták be, a Tanácsköztársaság ideje alatt levették a műsorról, mert a kereszténység, a vallásos fanatizmus dicsőítését látták benne. A forradalom után többször felújították, évekig játszották, a Hevesit ért jobboldali támadások idején került le a műsorról.

Koszorúzás

A rendező, egyetemi tanár, drámaíró, kritikus, író, műfordító, színházigazgató születésének 150. évfordulója alkalmából a Nemzeti Színház kezdeményezésére koszorúzási ünnepséget tartanak a Fiumei Úti Sírkertben 2023. május 3-án, szerda délelőtt 11 órakor. Beszédet mond Kozma András Hevesi Sándor-díjas dramaturg, műfordító, koszorút helyez el Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, valamint Zalán János, a Pesti Magyar Színház és Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója.