Kiderült, lesz-e még Volt

PAP 2415
2023.05.03. 06:09
Az első SopronFest, a város legújabb fesztiválja új összművészeti programsorozat. Három napig tartott, 2023. április 30-án ért véget. Nyitóeseményén megrendezték a legelső FesztiválExpót, ezen az évad soron következő rendezvényei ismertethették terveiket. Beszéltünk néhány szervezővel és képviselővel, és kiderült, miért csökkenti tudatosan méretét a Strand Fesztivál, melyek egy fesztivál legnagyobb kihívásai, és a kérdés is elhangzott: lesz-e még Volt Fesztivál?

Az első SopronFest nyitotta meg az idei fesztiválszezont, és máris otthont adott egy vadonatúj kezdeményezésnek, a FesztiválExpónak. Az ötlet célja, hogy az évad soron következő eseményeinek szervezői ismertethessék terveiket, újításaikat.

Lesz-e még Volt Fesztivál?

A fesztivál felvezetőnapján, 2023. április 27-én indult a programsorozat, ekkor a Bartók Tavasz és Liszt Ünnep fesztivál operatív igazgatójával beszéltünk. Szomolányi Janina azon túl, hogy a fiatalok komolyzenéhez való kapcsolódásáról mesélt, azt is elmondta, miként igyekeznek erősíteni a fesztivállal a nemzetközi kapcsolatokat. Koósz Milán, a Fezen fesztivál marketingmenedzsere arról mesélt, hogyan lehet egy rockzenei rendezvényre populáris előadókat szervezni.

SopronFest 2023 - I. FesztiválExpó 1. nap

Ifi-Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója és fesztiváligazgatója szintén látja a kihívást, mert a közönséghez valahogyan el kell juttatni a minőségi jazz-zenét. Az elmúlt időszakban különleges és jól működő stratégiákat találtak erre, és olyanokat is el tudtak érni, akik korábban még nem merültek el a jazz világában.

Garam Tamás, a Sziget Zrt. marketingvezetője Budapest ikonikus fesztiváljáról, valamint az idén kimaradt Volt Fesztiválról mesélt nekünk. Elmondása alapján utóbbiról még nem tett le a cégcsoport, igaz, keresik hozzá a megfelelő formát. A második nap utolsó megszólalója, Gondi Mátyás az erdélyi, torockói Double Rise fesztiválról mesélt. Ez a rendezvénysorozat különleges természeti adottságaival ma az egyik legikonikusabb helyszínnek számít.

SopronFest 2023 - I. FesztiválExpó 2. nap

Szándékos csökkentés, direkt limit

2023. április 29-én egyfajta társfesztiválnak is mondható rendezvénypáros képviselőit szólaltattunk meg. Egyikőjük Egyedi Péter, a Fishing on Orfű kommunikációs vezetője, aki arról mesélt nekünk, mi alapján választanak a feltörekvő fellépők közül.

A Fekete Zaj Fesztiválról Varga Balázs fesztiváligazgató beszélt. Elmondta, hogyan lehet a Fishing on Orfű esetében sikeres mintát nemzetközi téren beváltani, ők milyen módokon térképezik fel a palettát, hogy megtalálják a bemutatásra érdemes zenészeket.

SopronFest 2023 - I. FesztiválExpó 3. nap

Az első FesztiválExpó utolsó felvonásaként, a SopronFest záró napján, 2023. április 30-án a Budapest Ritmo képviseletében Weyer Balázs programigazgatóval beszélgettünk. Elmesélte nekünk, hogyan lehet Magyarországon egy olyan, sokak által ismeretlen ágazatban, mint a világzene showcase, fesztivált létrehozni. Ez ugyanis éppen azokat mutatja be, akik eddig még valamilyen szinten ismeretlenek a szakma előtt.

A mintegy százéves Gombaszögi fesztiválról Orosz Örs, egykori főszervező mesélt nekünk – ő a staféta átadása után is a rendezvénysorozat aktív résztvevője maradt. A Sine Metu Egyesület vezetőjeként több mint háromszáz önkéntes munkáját koordinálja,

velük közösen hozzák létre Szlovákia legnagyobb magyar szervezésű fesztiválját. 

Végül Ádám Kata mesélt nekünk arról, hogy a szervezőkkel, tulajdonosokkal, döntéshozókkal miért döntöttek úgy, hogy meglépik a magyar fesztiváltörténet egyik legmerészebb húzását. A projektvezető elmondta, tudatosan akarják csökkenteni a Strand Fesztivál méretét, hogy képesek legyenek kiemelkedni a gyakran már homogén hatású magyar fesztiválpiacról, ezzel új lendületet adva a Strand karakterének.

SopronFest 2023 - I. FesztiválExpó 4. nap

(Borítókép: Garam Tamás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)