Új helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán Viktor

2023.05.06. 07:06
Igaznak bizonyultak az Index információi, május 1-jei hatállyal Szentmártoni János író, költő váltja a távozó Pataki András rendezőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkári posztján.

Orbán Viktor miniszterelnök Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára nevezte ki Szentmártoni Jánost a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárává, olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Mint azt korábban megírtuk, lapunk úgy értesült, hogy lemond posztjáról Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Az okok összefügghetnek azzal, hogy szűkültek a kultúra anyagi lehetőségei. A Jászai Mari-díjas rendező, dramaturg, kulturális menedzser megkeresésünkre telefonon annyit mondott, hogy a témában nem tud nyilatkozni.

A minisztérium több lehetséges jelöltet is megkeresett a pozícióra. Szentmártoni János József végül úgy döntött, elfogadja a felkérést.

Szentmártoni János helyettes államtitkárként az előadó- és alkotóművészeti, illetve közösségi művelődési terület szakpolitikai irányításáért felel – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

Szentmártoni János Gérecz Attila-, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja Díjas költő, író, irodalomszervező. 2000-től a Magyar Napló Kiadó szerkesztője, majd 2010-től a Magyar Írószövetség, 2012-től ezzel párhuzamosan a Tokaji Írótábor elnöke 2019-ig. 2020-tól a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságát vezette. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, írja az MTI.