Megvan, mikortól indít diplomás képzéseket a Freeszfe

2023.05.08. 07:54
Az elmúlt években komoly kihívásokkal kellett szembenéznie a Freeszfe Egyesületnek az oktatás helyszíne és a finanszírozás tekintetében is.

Már több mint két éve alakult meg a Freeszfe Egyesület, akiknek még 2021 nyarán a CEU nyújtott segítséget. Emellett jótékonysági aukciókkal és pályázatok elnyerésével tudtak bevételt szerezni.

A Szeretlek Magyarország interjút készített Veszprémi Judittal, a Freeszfe Egyesület operatív elnökével, aki az egyesület jelenlegi helyzetéről és a közeljövő kilátásairól beszélt.

A diplomamentő program jelenlegi állásáról és képzésekről Veszprémi Judit elmondta, hogy az Emergency Exit program segítségével körülbelül 200 olyan hallgató tudott diplomát szerezni, akik eljöttek a Színművészetiről. Máté Krisztina két tévés osztálya már lediplomázott, a filmesek pedig idén júniusban vizsgáznak Bécsben. Kolosi Péter és Szórád Máté osztálya pedig most júliusban fog.

Hozzátette, hogy tavaly indítottak először osztályokat a felnőttképzések keretében. „Mivel jelenleg nincs akkreditációnk, ezért hivatalosan felnőttképző intézmény vagyunk” – fogalmazott.

A Freeszfe Egyesület operatív elnöke a diplomás képzésekről úgy nyilatkozott, hogy

előkészítés alatt áll, hogy 2024 őszétől külföldi egyetemek segítségével beindítják a diplomás képzéseiket is.

Az eredeti, diplomamentő programmal átvett hallgatók nem fizetnek tandíjat, viszont a tervek szerint a 2024-től induló diplomát adó képzések már fizetősek lesznek. Törvényileg csak erre van lehetőség, ugyanis az állami támogatást csak magyar egyetemek vehetik igénybe. Külföldi egyetemekkel együttműködésben nem lehet képzést indítani Magyarországon tandíj nélkül.

A diplomamentő programban végzett diákok elhelyezkedéséről Veszprémi Judit elmondta, hogy úgy látják, nincsen probléma abból, ha a tanulók a Freeszfe-n végeztek. 

„Nyilván a színházcsináló osztályunk már egy nehezebb történet, hiszen ők nem vettek részt annak idején egyetemi képzésben, nincs diplomájuk, nekik talán inkább a független szféra marad” – tette hozzá.

A filmeseket úgy ítélte meg, hogy ismerve a filmes helyzetet Magyarországon, a filmes szakma most mindenkinek egyre nehezebb.