Meghalt a világhírű opera-énekesnő, Grace Bumbry

2023.05.08. 16:26
Nyolcvanhat éves korában meghalt a 20. század egyik legendás szopránja és mezzoszopránja, Grace Bumbry.

„Grace Bumbry opera-énekesnő tavaly agyvérzést kapott New Yorkban, azonban decemberben visszatért Bécsbe, ahol hosszú ideje élt. Vasárnap egy bécsi kórházban hunyt el – közölte nevelt fia, David Brewer, hozzátéve: az énekesnő temetését szülővárosában, St. Louisban tartják.

Bumbry 1937. január 4-én született. 1961-ben kezdődött kivételes operaénekesi pályafutása. Mezzoszopránként és szopránként is generációja legjobbjai között emlegették. Ő volt az első fekete operaénekesnő, aki Bayreuthban debütált. 

A világsajtó fekete Vénusz néven emlegette a dívát, aki az operavilág legfontosabb színpadjain énekelt, és a Salzburgi Ünnepi Játékokon, valamint a New York-i Metropolitan Opera közönsége előtt is fellépett.

Az 1980-as évek végétől elősorban európai karrierjére koncentrált. Előbb Svájcban telepedett le, majd később Bécset választotta otthonául. Visszavonulását követően számos tanítványt vállalt, akiknek átadta tudását. Pályafutását számos díj kísérte.

2009-ben elnyerte a Kennedy Kulturális Központ előadó-művészeti életműdíját. Barack Obama akkori amerikai elnök a díjátadó előtti méltatásában arról beszélt, hogy az énekesnő maga a megtestesült díva, akinek hangja a művész nevéhez méltón ragyogást hozott a rajongóknak.

Grace Bumbry 2013 júniusában Marton Éva jubileumi koncertjére is eljött az Operaházba, ahol énekelt is.