99 éves korában meghalt a világhírű Beaux Arts Trio alapítója

2023.05.08. 09:36
Kilencvenkilenc éves korában meghalt Menahem Pressler zongoraművész, a legendás Beaux Arts Trio alapítója és vezető alakja – írta meg az MTI.

A világhírű zenész szombaton Londonban bekövetkezett haláláról az amerikai Indianai Egyetem adott hírt, amelynek zeneiskolájában (Jacobs School of Music) tanított.

Az izraeli–amerikai Menahem Pressler Magdeburgban született 1923-ban, majd a nácik elől 1939-ben családjával Izraelbe menekült, a Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György és Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció zongoristaóriásainak egyike volt.

Az 1946-os San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével alapozta meg hírnevét. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után

1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora formációt, amely rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb kamaraegyüttesévé vált.

Bár a hegedűs és csellós személye időről időre változott, a zongorista Pressler mindvégig egyben tartotta az együttest.

Azután, hogy a trió 2008-ban feloszlott, Pressler mint szólista és a leghíresebb vonósnégyesek kamarapartnere koncertezett tovább. Egyebek közt a Berlini Filharmonikusokkal, az Orchestre de Paris-val és a Concertgebouw Zenekarral lépett fel.

Briliáns zongorista, rendkívüli tanár és egy gyengéd lélek volt, aki zongoristák egész nemzedékeiben hagyott kitörölhetetlen nyomot szerte a világon 

– méltatta a zenészt Abra Bush, az Indianai Egyetem zeneiskolájának dékánja.

A többszörös Grammy-jelölt Menahem Pressler 2014-ben a MÁV Szimfonikusokkal Budapesten is fellépett a Művészetek Palotájában, 2018-ban pedig a Zeneakadémián koncertezett velük.