Nyomozást indított a rendőrség Gálvölgyi János ügyében

DSC2360
2023.05.12. 17:48
Nyomozást indított a rendőrség azután, hogy Gálvölgyi János szerdán rosszul lett, ám nem érkezett meg hozzá a mentő – tudta meg a Magyar Nemzet.

Gálvölgyi Jánost végül egyik családtagja vitte kórházba, jelenleg is intenzív osztályon kezelik. Nemrég az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál is elismerte: a Mentőszolgálat saját, belső vizsgálata szerint hibázott a mentésirányító.

A színész előbb a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára került, majd átvitték egy másik kórházba, a SOTE klinikájára. Családja szerint állapota súlyos, de stabil. 

A Magyar Nemzet megkeresésére a rendőrség közölte, hogy 

foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

A Mentőszolgálat szerint ez történt 

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy, a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás esetében. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A VIZSGÁLAT MEGÁLLAPÍTOTTA: A SEGÉLYHÍVÁST FOGADÓ MENTÉSIRÁNYÍTÓ ROSSZUL DÖNTÖTT, AMIKOR A BEJELENTŐTŐL KAPOTT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN AZ ESETET NEM AZ ÉLETVESZÉLYES KATEGÓRIÁBA SOROLTA.

Ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése. A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott, és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

Az esettel kapcsolatban nemrég Havas Henrik is kifejtette véleményét, szerinte „most senki ne foglalkozzon se Pintér Sándorral, az egészségügyért felelős rendőrrel, se a Fidesz egészségpolitikájával, mert most nem erről van szó”.

Egy ember, egy diszpécser döntött, utólag kiderült, hogy helytelenül. Biztos vagyok benne, hogy levonják a tanulságokat, mert a rendszerben hiba van

– mondta.

(Borítókép: Gálvölgyi János. Fotó: Kaszás Tamás / Dívány)