Újabb ikonikus épület kap ráncfelvarrást Budapesten

2023.05.12. 09:04
Nyáron indul a Magyar Tudományos Akadémia székháza felújításának első üteme, melynek során megújulnak és kibővülnek az épületben őrzött nemzeti kincseket, így például a Szózat eredeti példányát is bemutató kiállítóterek.

Az alapításának 200 éves évfordulójára készülő Magyar Tudományos Akadémia egy, a mostaninál jóval nyitottabb, korszerűen felszerelt és fenntarthatóan működő épületben fogadhatja majd a tudomány iránt érdeklődőket és a tudományos közösség tagjait. A budapesti Széchenyi István téren álló, csaknem 160 éves épület a magyar és egyetemes tudományosság központi szimbóluma, amely az intézmény megkülönböztetett szerepét kanonizálta, és fejezi ki mind a mai napig – írja az MTI.

A Friedrich August Stüler tervei alapján 1862–65 között közadakozásból felépült palota a neoreneszánsz historizmus nyitányát jelentette Magyarországon, architektúrája és szelleme döntően befolyásolta a magyar építészet további alakulását. A székház kivitelezését Stüler képviseletében Szkalnitzky Antal, a mester egykori berlini tanítványa, az MTA részéről pedig Ybl Miklós irányította. A belső tereken is a korszak legnevesebb művészei dolgoztak, a falfestmények Lotz Károly és Ligeti Antal alkotásai.

A 12 ezer négyzetméter alapterületű épület, illetve a mögötte álló könyvtár felújításának egyik fontos célja, hogy a közösségi terek arányának növelésével, új kiállítóterek megnyitásával a mostaninál jóval nyitottabb és akadálymenetesen bejárható legyen a nagyközönség számára a Magyar Tudományos Akadémia.

A másik fontos célkitűzés, hogy a tudományos rendezvényeket a mai kor technikai színvonalának megfelelően lehessen lebonyolítani. Műszaki és fenntarthatósági szempontból is van tennivaló: az épület feltárt szerkezeti hiányosságainak kijavítása, az energiatakarékos üzemeltetésre való átállítás, a biztonsági és a tűzrendészeti berendezések korszerűsítése mind a renoválás részét képezik majd.

A felújítást több ütemben tervezi az MTA

A 2023 nyarán kezdődő első ütem egyik legnagyobb feladata a tető teljes felújítása, ami a beázások és a szerkezet elöregedése miatt már nem halasztható. Energetikai okokból megkezdődik az épület hatalmas ablakainak restaurálása és korszerűsítése, szükség esetén cseréje, ami az ünnepi évet követően is folytatódik. Visszakerülnek az épületre, illetve a székház mellé a szfinxek és a kandeláberek, a díszkivilágítás megújítását pedig a második ütemben tervezik.

Új belsőépítészeti koncepció alapján megújul a díszterem

teljes gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítás mellett új audiovizuális rendszer, világítás és moduláris, az adott rendezvényhez alakítható berendezés kap helyett benne. Megújul a művészeti gyűjtemény kincseit bemutató képtár és a Duna felőli szárny tetőterében új kiállítóterekkel bővül.

A felújítás első üteme optimális esetben 2024 őszére fejeződik be.

A második ütemben az udvar alatt egy 300 főt befogadó, a legmodernebb technikával felszerelt konferenciaterem készülne el, új fogadóteret kapna a könyvtár és nyilvános közösségi tereket alakítanának ki az épületben.