Szívszorító búcsút vettek Török Ádámtól

D MTZ20230512006
2023.05.12. 16:47
Családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Török Ádámot, a magyar progresszív blues-rock egyik legfontosabb alakját, a Mini együttes vezetőjét péntek délután az Óbudai temetőben.

A 75 éves korában, április 18-án elhunyt zenésztől, énekestől több mint százan vettek végső búcsút. 

„Szép ívű, ám hullámvölgyektől sem mentes életpálya az övé, középpontjában az örök szerelemmel, a mindenkori Minivel. Amely, ha épp nem létezett, az ott írt dalok akkor is, minden korszakában elkísérték: A Gőzhajó, Vissza a városba, Kell a barátság és a többi, köztük Bartók Béla művei, többféle felfogásban” – mondta Török Ádám ravatalánál munkatársa, Hegedűs István újságíró.

Kitért arra, hogy Török Ádámot a jóisten a tehetség mellett megáldotta az integrálás, a béketeremtés, a diplomáciai érzék képességével, és mindehhez kellő tekintéllyel is rendelkezett. Hozzátette, hogy a közönség körében érezte igazán elemében magát, legyen az kis klub vagy nagyterem, harminc vagy háromezer néző.

Mezei András, Török Ádám barátja arról beszélt, hogy a zenészt az újítás, a kísérletezés, a progresszió, a hűség és a szeretet jellemezte. Kiemelte, hogy bár a Mini megszenvedte Závodi János gitáros 1971-es távozását, a zenekarvezető ebből is erényt tudott kovácsolni, hiszen Papp Gyula billentyűssel, valamint a fuvola előtérbe helyezésével egy teljesen újszerű hangzást alakított ki, amelyben az underground, a blues, az R&B és a dzsesszrock keveredett.

Ha Londonban születik, világhírű zenész is lehetett volna belőle. A hetvenes években nem volt hajlandó bugyuta slágereket írni és elénekelni, akkor sem, ha emiatt sokáig nem kapott nagylemez-lehetőséget. Öt évtizeden át, egészen a 2021-es bezárásig hű volt a Bem rakparti klubhoz. Mindenki szerette, Gyugyónak becézték

– sorolta Mezei András.

Ismert zenészek is részt vettek Török Ádám temetésen

Kőbányai János író, szerkesztő, fotográfus azt hangsúlyozta a ravatalnál, hogy a beatkorszak, amelynek Török Ádám a megszólaltatója volt, az énekhangjában, a számaiban, fuvolajátékában, imázsában, életvitelében testesült meg.

A búcsúztatáson zenész- és pályatársai közül jelen volt mások mellett Zalatnay Sarolta, Ráduly Mihály, Papp Gyula, Kézdy Luca, Nagy István, Halper László, Horváth Charlie, Köves Miklós, Frenreisz Károly, Takáts Tamás, Németh Gábor és Bodnár Tibor.

(Borítókép:  örök Ádám zenész temetése az Óbudai temetőben 2023. május 12-én. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)