Ilyenek ezek a Lackfiak, egyikőjük sem a saját nevén híres

MG 6443
Az sosem gond, ha egy családban sok a művész. A bonyodalmak olykor abból származnak, ha a tehetség találkozik a hírnévvel. Ilyenkor valakinek nevet kell változtatnia. Vagy nem. A Sunday Brunch és Csiby Gergely vendége apa és lánya: Lackfi János és Lackfi Dorottya.

Ez nem olyan szakma, hogy ifj. Oláh János és népi zenekara

– mondja Lackfi János költő, író, irodalomtörténész. Mindezt kedvesen közli, ügyelve arra, hogy senkit meg ne bántson, akinek népi zenekara van, hiszen ő ezt csak azért magyarázza így, hogy rávilágítson arra, miért lett Oláh Jánosból Lackfi János, Lackfi Dorottyából pedig aZorka (így, egybeírva).

Apja és lánya sorsa ugyanis – a nevüket illetően – hasonló. Egyikőjük sem akart az apja hírnevén felkapaszkodni. 

  • Lackfi János édesapja Oláh János József Attila-díjas költő, író, műfordító, édesanyja Mezey Katalin Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító – ő ezért lett Lackfi.
  • Lackfi Dorottya édesapja Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész – ő ezért lett aZorka.

Ami apát és lányát a szereteten túl összeköti, az az irodalom, a zene, a kultúra és a művészet iránti alázat és rajongás. Lackfi János ír, ír és ír – könyvet, regényt, verseket. Lackfi Dorottya pedig ír, ír és énekel – megzenésített verseket, saját dalokat.

A beszélgetésből kiderül az is, hogy János és Dorottya egyvalamiben nagyon különbözik, ám egymás dolgait tiszteletben tartják.

Hitek, versek, dalok 

Senki semmit nem kér számon a másiktól, bár voltak pillanatok, amikor egymásnak feszültek az álláspontok. Lackfi Jánosról tudni lehet, hogy Istenhez való viszonya bensőséges, kötetei jelentek meg e témakörben, lánya, Dorottya meg azt mondja, hogy 

Apukámék elkövették azt a hibát, hogy gondolkodó embernek neveltek.

Lackfi János szerint a hit légzés, és Istenről is úgy ír és beszél, mint amikor valaki egy szerelmest megkérdez a szerelméről. Szerinte így a legkönnyebb megérteni azt, hogy mit is jelent hinni Istenben.

A Sunday Brunch műsorában kifejezetten oldott légkörben beszélget vendégeivel Csiby Gergely, aki azt is megtudja, hogy 

  • hol dolgozik Lackfi Dorottya, ha nem énekel, 
  • Lackfi János sokáig miért nem árulta le, kik is a szülei,
  • milyen tetoválást varratnának magukra, ha varratnának,
  • kettőjük közül ki az, aki azt szeretné, ha végtelen mennyiségű pénze volna,
  • ki borozik, ki teázik,
  • s hogy mi a dolgunk a befejezetlen teremtéssel.

A tavaszi évadban vasárnaponként Csiby Gergely színművész, rendező köszönti a Sunday Brunch nézőit. Vendégeivel a hétvégéhez illő könnyed vagy éppen nagyon is komoly témákról és történetekről beszélget.

Ha valaki lemaradt volna az előző évadokról, ide kattintva elkezdheti visszanézni.

(Borítókép: Csiby Gergely, Lackfi Dorottya és Lackfi János. Fotó: Németh Kata / Index)