MOMSZ: több mentésirányító is érintett lehet Gálvölgyi János ügyében

2023.05.16. 06:09
A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél (MOMSZ) úgy tudják, hogy négy, mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet Gálvölgyi János ügyében.

Hétfő reggel még úgy tűnt, nem javul a színművész állapota. Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművészt május 10-én vitte kórházba a családja, miután rosszul lett. Légzési nehézségekkel küzdött, ezért lélegeztetőgépre került. A család közleményében arról tájékoztatott, hogy a színész állapota súlyos, de stabil.

A Semmelweis Egyetem Üllői úti klinikáján ápolják szerda délután óta Gálvölgyi Jánost. A színművész lánya, Gálvölgyi Dorka hétfőn arról számolt be Facebookon, hogy Gálvölgyi már túl van az életveszélyen. A Kossuth-díjas színész napok óta lélegeztetőgépen volt, állapota azonban hétfő délutánra javult. Lánya arról is beszélt, Gálvölgyire lassú gyógyulás vár, de a nehezén már túl van. Egyelőre még az intenzív osztályon ápolják. 

Négy mentésirányító is érintett lehet 

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél (MOMSZ) úgy tudják, hogy négy, mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet az ügyben.

Úgynevezett továbbcsorgó hívás volt. Ez ugye azt jelenti, hogy befut az irányítóközpontba egy hívás. Mivel ott nincs szabad kapacitás kezelni ezt a hívást, továbbcsorog egy másik irányítóközpontba. Ez történt valószínűleg ebben az esetben is

– mondta el az RTL-nek Lengyel Tibor, a MOMSZ alelnöke.

A szakszervezeti vezető szerint ez azt mutatja, hogy kevés az ember a mentőszolgálatnál, ennek lehet a következménye az is, hogy nem mindig tudnak időben a helyszínre érni. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezzel kapcsolatban azt közölte az RTL Híradóval, hogy „a segélyhívás fogadásának helyszíne irreleváns a mentési beavatkozások szempontjából”, mert

a beteghez mindig a legközelebbi, megfelelő szintű mentőegységet riasztják.

Az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatot indított a Gálvölgyi-ügyben, ami kimondta, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító a segélyhívás fogadásakor. Az egészségügyért is felelős belügyminiszter, Pintér Sándor is vizsgálatot rendelt el az eset miatt.