Ajándékba kapjuk a Macskafogó mindkét részét

2023.05.25. 15:15
Május 23-án volt 80 éves Ternovszky Béla. A Kossuth-díjas rajzfilmrendező születésnapja alkalmából ingyen nézhető a Macskafogó mindkét része, valamint egy animációs fekete komédia is a FILMIO-n.

Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján.

A válogatással a 80. születésnapját ünneplő Ternovszky Béla előtt tiszteleg a FILMIO, amely Ternovszky alkotásai mellett rajz- és ifjúsági filmeket is kínál gyereknap alkalmából.

Legendás alkotó

Május 23-án ünnepelte 80. születésnapját Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. A számos nemzetközi koprodukcióban – például a Pumukliban – is közreműködő Ternovszky Béla első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat is nyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét Nepp József írta. 1986-os bemutatásakor több mint 4,5 millióan nézték meg, a következő évben Oscar-delegált lett.

A Macskafogó az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm; ez Ternovszky Béla első egész estés alkotása. A film története szerint Grabowskinak, a 007-es egérügynöknek ki kell menekítenie Pokyóból egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. 

A népszerű Macskafogó húsz évvel később kapott folytatást, amely 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett. A Macskafogó 2. – A sátán macskája forgatókönyvét szintén Nepp József írta, és a jól ismert karakterek mellett bemutat egy Stanley nevű újságíró egeret, valamint egy titokzatos őserdei borzot is.

Az ingyenes filmek mellett a FILMIO tematikus rajz- és ifjúsági filmválogatással köszönti a legfiatalabbakat gyereknap alkalmából. A gyűjtésben olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi, a Vízipók-Csodapók, a János vitéz, illetve a Vili, a veréb, az újabb alkotások közül pedig a népszerű Kufli-filmek, a Salamon király kalandjai, vagy a Lengemesék.