A legnagyobbak emlékeznek meg a legnagyobbról – az egész világ Tina Turnert gyászolja

GettyImages-1182306137
2023.05.25. 08:33

Tina Turner, a rock ’n’ roll királynője, aki az 1980-as években vált az egyik legnagyobb sztárrá, 83 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Az elmúlt években a legendás énekesnő egészségügyi állapota megromlott: 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

Több mint 50 évig tartó karrierje alatt Tina Turner számos díjat gyűjtött be, és beválasztották a műfaj halhatatlanjai közé.

Obama és Biden is megemlékezett róla

Az énekesnő halálának híre nemcsak a zenésztársadalmat, hanem az egész világot is megrázta, és többek között olyan embereket is megszólaltatott, mint az Egyesült Államok korábbi elnöke, Barack Obama, aki feleségével együtt közös közleményt adott ki.

Tina Turner nyers, erős és megállíthatatlan volt. Megalkuvást nem tűrő módon adta önmagát – az igazát énekelte örömében és fájdalmában, sikerben és tragédiában. Ma a rajongókkal együtt világszerte tisztelgünk a rock and roll királynője előtt, egy olyan csillag előtt, akinek fénye soha nem fog kihunyni

– írták Obamáék.

Nemcsak a korábbi amerikai elnök, hanem a jelenlegi is megszólalt az énekesnő halála után. Joe Biden részvétét fejezte ki a zenei világ ikonjának elvesztése miatt, közleményében páratlan tehetségnek nevezte Turnert, aki örökre megváltoztatta az amerikai zenét.

Mielőtt a rock and roll királynője lett volna, Tina Turner egy földműves lánya volt Tennessee-ben. Gyermekként a templomi kórusban énekelt, mielőtt minden idők egyik legsikeresebb előadójává vált. Jill és én szeretetünket és imáinkat küldjük férjének, Erwinnek, a Turner család többi tagjának és a rajongóknak szerte a világon, akik ma gyászolják azt a nőt, aki szerintük »egyszerűen a legjobb« volt

– írta az amerikai elnök.

Erőt adott a nőknek

Oprah Winfrey televíziós műsorvezető a Tina Turnerrel való barátságáról írt Instagram-oldalán megemlékezésében. Winfrey posztjának képaláírásában azt írta, „Tina Turner csodálójaként kezdte, majd teljes értékű rajongója lett, követte őt fellépésről fellépésre, szerte az országban”, és végül barátok lettek.

Ő a rock ’n’ roll örökös istennője, akiben akkora belső erő lakozott, amely egész életében egyre nőtt. Nemcsak számomra, hanem a világ számára is példakép volt. Olyan részemet bátorította, amelyről nem is tudtam, hogy létezik

– tette hozzá a műsorvezető.

„Nyugodj békében, királynő!”

Az NBA legendás alakja, az ötszörös bajnok Magic Johnson azt írta, Turner volt az egyik kedvenc énekese, akinek a fellépései minden pénzt megértek.

Gloria Gaynor énekesnő Twitteren emlékezett meg Turner úttörő karrierjéről:

Annyira, de annyira szomorúan hallottam az ikonikus legenda, Tina Turner halálhírét, aki annyi nőnek egyengette az útját a rockzenében. Nagy méltósággal és sikerrel tette azt, amit nagyon kevesen mertek volna megtenni az ő idejében és ebben a zenei műfajban.

Mariah Carey énekesnő és dalszerző hihetetlen előadóművésznek, zenésznek és úttörőnek nevezte Turnert:

A legendás, ikonikus, díva és szupersztár szavakat gyakran túlzásba viszik, pedig Tina Turner mindezeket és még sok mást is megtestesít. Számomra sosem hal meg. Inspirációt jelent a nők számára, és inspirálja a jövő nemzedékét is. Nyugodj békében, királynő!

A Rolling Stones frontembere, Mick Jagger csodálatos barátjának nevezte Turnert, Twitter-bejegyzésében képekkel emlékezett vissza közös fellépésükre:

Nagyon szomorú vagyok csodálatos barátom, Tina Turner halála miatt. Igazán rendkívül tehetségű előadóművész és énekesnő volt. Inspiráló, melegszívű, vicces és nagylelkű volt. Nagyon sokat segített nekem, amikor fiatal voltam, soha nem felejtem el őt.

Közösségi oldalán búcsúzott Leslie Mandoki

„Egy ikonikus legenda távozott az élet színpadáról. Ragyogó és dicsőséges napokat éltél át de átmentél az élet sötét völgyein is. Amikor először találkoztunk, a '80-as évek elején pont egy ilyen nehezebb élethelyzetben voltál. Csodálatos volt látni, hogy mindig fel tudtál emelkedni, mint a hamutól feltámadó főnix, és fényt teremthettél millióknak, akik szeretik a zenédet.″

Ezeket írta a Facebookra a Németországban élő magyar zenész, Leslie Mandoki, majd így folytatta:

Anna Mae, hosszú utad volt! Micsoda nagyszerű inspiráció voltál és maradsz mindannyiunk számára, eljutottál a zenei világ legmagasabb csúcsára!

Micsoda szomorú veszteség ez most a zenei közösségünknek.

Nyugodj békében drága Tina, amikor fent leszel, és találkozol Miles-sel, Jimi-vel és az összes többi nagyszerű zenésszel, akikhez csatlakoztál, valamint néhány Soulmate-ünkkel, mint Greg Lake vagy Jack Bruce és Jon Lord, akkor énekelj az angyaloknak, mert ők is nagyon jól tudják, hogy te vagy a legjobb, mindig beragyogtad a színpadot, és most a mennyben is a szellemed és a hangod is halhatatlan!

(Borítókép: Tina Turner. Fotó:  Paul Natkin / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport