Kiderült, mi okozta Tina Turner halálát

2023.05.25. 20:08
Természetes halált halt otthonában a 83 éves Tina Turner amerikai énekesnő szerdán. A rock ’n’ roll királynőjének svájci otthona előtt többen is mécsesekkel és virágokkal rótták le kegyeletüket.

Természetes okokból halt meg Tina Turner Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő, miután veseátültetése mellett éveken át küzdött vastagbélrákkal és magas vérnyomással – erősítették meg a DailyMailnek az énekesnő képviselői.

Ahogy az Index is beszámolt róla, Tina Turner, a rock ’n’ roll királynője az 1980-as években vált az egyik legnagyobb sztárrá. Hosszan tartó betegség után 83 éves korában halt meg. Az elmúlt években a legendás énekesnő egészségügyi állapota megromlott. 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át.

Az öngyilkosságot is fontolgatta az énekesnő

Tina Turner 2016-ban vallotta be könyvében, hogy fontolgatta az öngyilkosságot, mielőtt férje, Erwin Bach felajánlotta neki a veséjét.

Az énekesnő komolyan elgondolkodott az aktív eutanázia, azaz az asszisztált, orvosi körülmények között végrehajtott öngyilkosság lehetőségén. Svájcban az Exit nevű, ezzel foglalkozó szervezetbe is belépett, mielőtt megérkezett férje felajánlása.

Az életrajzi könyv szerint nem ez lett volna az első öngyilkossági kísérlete. 1962-től 1978-ig tartó házassága Ike Turner zenésszel annyira rossz volt, hogy a férfi bántalmazásai és a sikerrel járó stressz miatt Turner öngyilkosságot kísérelt meg:  ötven altatót vett be. 

Az énekesnő két hónappal a halála előtt egy komor hangvételű Instagram-bejegyzést is megosztott veseelégtelenségéről.

Március 9-én, a vese világnapján elárulta, hogy „súlyos veszélynek” tette ki magát azzal, hogy nem vette komolyan, amikor 1978-ban magas vérnyomással diagnosztizálták.

Tina Turner egyik utolsó nyilvános nyilatkozatában, április 9-én a The Guardian című lapnak azt mondta: reméli, a világ emlékezni fog rá, és nem fél a haláltól.

Tina Turner svájci otthona előtt is gyászoltak a rajongók

A látogatók folyamatosan virágokat, mécseseket és képeslapokat vittek csütörtökön a Zürich közelében fekvő Küsnachtba, Tina Turner otthonának kapujához – számolt be róla a Reuters.

A zenei legenda 1995-ben költözött Svájcba férjével, Erwin Bach zenei producerrel, majd 2013-ban svájci állampolgár lett, lemondva amerikai útleveléről. 

Nemcsak a zenei élet legnagyobbjai, de a sportvilágtól elkezdve a politikai eliten át gyakorlatilag mindenki Tina Turnert gyászolja

Az énekesnőről készített galériánkat ide kattintva nézheti meg.