Színművész, akit már kétszer kirúgtak, mire rájöttek, hogy zseni

C SAK20010326010
2023.05.26. 07:34
Ma, azaz 2023. május 26-án ünnepli 75. születésnapját Gálvölgyi János. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről számtalan cikk jelent meg az utóbbi napokban, miután légzési nehézséggel került kórházba, és családtagjai hiába hívtak hozzá mentőt, a jármű nem érkezett meg.

Már jobban van, orvosi felügyelet mellett lábadozik Gálvölgyi János. A színművész megható szavakkal köszönte meg mindenkinek, hogy aggódtak érte, és üzeneteket küldtek neki gyógyulásának reményében.

A színművészt azért is szeretik országszerte, mert paródiáival, humoros show-műsoraival rendre mosolyt csal az arcokra. Miközben 1973 óta a drámai szerepekben is láthattuk őt a Thália Színházban, a Madách Színházban, a Játékszínben.

Gálvölgyi János – hangjában kicsit mindig keserűséggel – mindig finom humorral beszél arról, hogy az emberek hajlamosak csak azért kedvelni valakit, mert látják a televízióban, miközben egy színművész éppen olyan büszke színpadi szerepeire is.

Színművészek, le a kalappal előttük

Gálvölgyi János a közelmúltban éppen itt, az Indexen, a Sunday Brunch műsorban fogalmazta meg, hogy kiszaladt alólunk a világ.

Arról is beszélt, hogy mostanában jó pár előadást látott, a színpadon sok fiatal, tehetséges kollégával találkozott.

Néztem őket csodálattal, a nevüket sem tudtam. Le a kalappal előttük, mert esélyük sincs arra, hogy megismerjék őket.

Gálvölgyi János eredetileg nem színművésznek tanult, és egy véletlen miatt lett híres is. Amikor ugyanis jelentkezett a Ki mit tud? tehetségkutató versenyre, az általa választott kategóriában már annyian indultak, hogy nevét végül beírták az egyéb rubrikába. Gálvölgyi János azonnal híres lett, és alighanem a színművészetet választotta volna akkor is, ha nem nyeri meg az 1968-as versenyt.

Egyszer ugyanis látta Gábor Miklóst Hamlet szerepében, és ott, akkor eldöntötte: színész lesz.

A Ki mit tud? azért mégis sokat segített neki, hiszen a zsűriből ketten is megkérdezték tőle (Major Tamás és Szinetár Miklós), hogy ilyen tehetséggel miért nem jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, miért nem próbálja meg a felvételit, mire így felelt:

Kétszer már kirúgtak.

Az alábbi kvízzel Gálvölgyi Jánost köszöntjük 75. születésnapján. A színművészt, akit harmadjára felvettek a főiskolára.

(Borítókép: Détár Enikő és Gálvölgyi János a Macskákban 2001. március 10-én. Fotó: Sándor Katalin / MTI)