Presser Gábor: Rohadtul nem mindegy, hogy az utolsó milyen lesz

presser.png
2023.05.27. 06:07
Presser Gábor a magyar zenetörténet megkerülhetetlen alakja. Neve egybeforrt az LGT-vel (Locomotiv GT), de a karrierje más utakon is kiteljesedett. A Gyöngyhajú lány, a Szólj rám, ha hangosan énekelek vagy a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical dalai a mindennapjaink részévé váltak. Presser Gábort kvízünkkel köszöntjük 75. születésnapján.

A Vígszínház decemberben mutatja be a Pinokkió című előadását, amelynek zeneszerzője Presser Gábor. A legendás zenész korábban a Játszótársak című YouTube-műsorban szerepelt, amelyben elmondta, hogy amikor Rudolf Péter megkereste őt a Pinokkió ötletével, annyit mondott neki: „Csak öt-hat dal kell. Most tényleg, mi az neked?” A Vígszínház igazgatója végül meggyőzte Pressert, kiegyeztek az öt-hat dalban, mert a mostaninál nem akarnak zenésebb színház lenni.

Elkezdtünk dolgozni a dalokon, a jelenetek vázain, és valaki – engem is beleértve – mindig azt mondta, itt lehetne egy dal arról, hogy Pinokkió véletlenül felgyújtotta magát, mert nem érti, mi a tűz. Azután meg a tücsöknek lehetne írni egy szép dalt. És így tovább.

Presser elmesélte, hogy az előadás többi alkotójával egyszer az erkélyen ültek, a dalokat hallgatták, beszélgettek, amikor megcsörrent a telefonja. Rudolf Péter kereste, akivel aztán közösen találkoztak, és megmutatták neki, hogy 23 dal van. Presser úgy fogalmazott, hogy az igazgató állati fegyelmezetten ült, az arca sem rezdült, csak bólogatott, még a 17. dalt hallgatva is. Amikor a huszonharmadikhoz értek, arról kezdtek beszélni viccesen, hogy amennyiben az összes dal megmarad, úgy a Pinokkióból két estés előadás lesz, amelyet bérletben lehet majd megnézni. Ha a dalokat egymás mellé rakják, az kitesz egy előadást, és a szövegíróknak már nem kell sokat dolgozniuk.

Presser Gábor arról is beszélt, hogy miért fontos számára a készülő előadás, ami egy bejelentéssel is felér.

Valószínűleg már nem írok több zenés darabot, és rohadtul nem mindegy, hogy az utolsó milyen lesz. Ez a Pinokkió tétje. Ennél nagyobb tétet nem is tudok

– fogalmazott. Hozzátette, ez nem tudatos döntés, csupán logikus, hogy már nem 23 éves, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról írásakor volt. 

Kiszeretni a saját dalból

Presser Gábor azt is megosztotta, hogy amikor az ő generációját elhívják egy koncertre, mindig az van benne: „Menjünk, nézzük meg a közönséget, hátha most látjuk utoljára. Nem lehet úgy csinálni, mintha ez nem lenne. Ezzel együtt kell élni. A siker pedig megjósolhatatlan. Azt már csak akkor lehet sejteni, amikor a példány az igazgató asztalán van, amikor a zenék 90 százaléka kész van” – mondta.

Bizakodó vagyok, hogy a dalok működni fognak, ami ijesztő. Jellemzően ugyanis két-három hónap alatt kiszeretek a saját dalaimból, de ez most nem történt meg.

Ha Presser kiszeret egy dalából, két forgatókönyv van: egyből kihúzza, amit elfogadnak tőle, vagy egyből kihúzza, és jöhet a birkózás. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és A padlás című előadásban is voltak ilyen zenék. Ilyenkor Márton László vagy hagyta, vagy nem, és kiderült, hogy a korábbi igazgatónak volt igaza.

Csapongó fantázia és játékosság

A Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított, és legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi mű. Több száz mozgóképes és színházi feldolgozása létezik, nem beszélve a képregényekről, diafilmekről és rövidített kiadásokról. Azt is hihetnénk, hogy a világ egyik leghíresebb kisfiújának, pontosabban fabábújának történetét mindenki jól ismeri, de az igazság az, hogy Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényét ma már kevesen olvassák. Mindenki a feldolgozásokra támaszkodik, pedig az eredeti mese hihetetlenül szórakoztató, fordulatos, humoros, és néhol, persze, kicsit ijesztő is. Mai szemmel nézve meglepően bátor és modern, ahogy Collodi végigvezeti Pinokkiót a hajmeresztő kalandokon.

A most készülő új, vígszínházi változat igyekszik minél jobban megőrizni és megmutatni az eredeti mese csapongó fantáziáját, játékosságát és humorát, miközben az igazi Pinokkió-szakértőknek is szolgál majd némi meglepetéssel – olvasható a Vígszínház oldalán.

A Pinokkió című előadás Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című regénye alapján készült. A rendező Keresztes Tamás, a szereplők Dino Benjamin, Borbiczki Ferenc, Hegyi Barbara, Kern András, Seress Zoltán, Majsai-Nyilas Tünde, Halász Judit, Igó Éva, Méhes László, Antóci Dorottya, Gyöngyösi Zoltán, Szántó Balázs és Varga-Járó Sára. A bemutató 2023. december 9-én lesz.

Most pedig tesztelheti, hogy mennyit tud a 75 éves Presser Gáborról.

(Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd)