Gioconda Belli, hazájából kitagadott író kapta a Zsófia királyné-díjat

2023.05.30. 13:52
Rangos elismerésben részesült Gioconda Belli nicaraguai származású író és költő, aki hazájának ajánlotta Zsófia királyné-díját annak ellenére, hogy nemrég megfosztották állampolgárságától. Az amerikai kontinens egyik legismertebb írójának számító Belli munkáit több mint húsz nyelvre fordították le.

A feminista és erotikus hangvételű munkáiról ismert Gioconda Belli nicaraguai költő, író nyerte idén a portugál és spanyol nyelvű irodalom egyik legjelentősebb díjának számító Zsófia királyné-díjat, melyet helyi idő szerint hétfőn vehetett át.

Az amerikai kontinens egyik legismertebb írójának számító Belli munkáit – 15 versantológiát, nyolc regényt és hét esszékötetet – több mint 20 nyelvre fordították le.

A Spanyolországban élő szerző a díjat hazájának, Nicaraguának ajánlotta, jóllehet februárban a Daniel Ortega vezette nicaraguai kormány megfosztotta őt állampolgárságától, és a vagyonát is elkobozta.

A kormány nem csak az írónőtől vált meg, egy másik írót, a Cervantes-díjas Sergio Ramírezt és több papot, valamint emberi jogi aktivistát és újságírót is megfosztott állampolgárságától.

Bellinek jelenleg olasz és chilei állampolgársága van. Nem sokkal azt követően, hogy elhagyta hazáját, kijelentette: folytatja a harcot az Ortega-rezsim ellen.

Ricardo Rivero, a díjazott személyéről részben döntő spanyolországi Salamancai Egyetem rektora azt közölte, a döntésben Belli irodalmi munkássága mellett a szerző emberi jogi elkötelezettsége és „zsarnokság elleni küzdelme” is szerepet játszott.

Belli verseit 20 éves korában publikálták először, és első, Sobre la grama címet viselő antológiája 1972-ben jelent meg, 2010-ben pedig elnyerte a legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjnak számító La Otra Orillát is.