Leslie Mandoki századik születésnapján köszöntötte Henry Kissingert

2023.06.01. 11:02
Leslie Mandoki 100. születésnapja alkalmából köszöntötte fel Henry Kissingert közösségi oldalán. Többek között azt írta, hogy Kissinger egy kiemelkedő személyiség, aki jelentős szerepet játszott a vasfüggöny lebontásában. A zenész arról is beszámolt, hogy az Amerikai Egyesült Államok volt külügyminisztere személyesen gratulált a magyar származású zenésznek, mert mindig kiállt a diktatúra ellen, és pályafutása alatt mindig az emberséget helyezte az első helyre.

„Boldog születésnapot a 100. születésnapját ünneplő kedves Henry Kissinger úrnak! Aligha van még egy olyan életút, amely az idők során ennyire szorosan összefonódott Németországgal, az USA-val és az egész világgal” – írta Leslie Mandoki. Hozzátette:

A frankföldi Fürthben született Heinz Kissinger halhatatlan személyiség volt, aki minden rendszert túlélt a reálpolitika egyenes bátorságával. Véleményformáló idős államférfiként mindig biztos kezet mutatott a zűrös időkben, és évtizedeken át világos politikai hang maradt. Micsoda lenyűgöző zsidó–német–amerikai kozmopolita életrajz!

– fűzte hozzá. Mandoki arról is beszámolt bejegyzésében, hogy az a megtiszteltetés érte, hogy Henry Kissinger személyesen tüntette ki a diktatúra, a vasfüggöny elleni rendíthetetlen kiállásáért, és hogy zenészként soha nem szűnt meg dalokat írni az emberségért, az összetartozásért és az egységért.

A két ember sorsa nagyon hasonlít abból a szempontból, hogy mindketten egy diktatórikus rendszer ellen menekültek az Egyesült Államokba.

Mandoki a kommunizmus elől menekült

Leslie Mandoki, avagy Mándoki László a hetvenes években disszidált Budapestről az Egyesült Államokba, miután az akkori kommunista diktatúra ellehetetlenítette zenei karrierjét. Mandoki az amerikai menekülttáborból indulva világhírű zenésszé vált, aki olyan neves alkotókkal dolgozott együtt, mint Al Di Meola, Ian Anderson vagy például Bobby Kimball. Jelenleg Németországban él.

A zenésznek tavaly jelent meg új albuma Magyar képek címmel, mely aranylemez lett. Mandoki az Indexnek adott interjújában részletesen beszámolt a dalok alkotási folyamatáról. Mint mondta, fontos számára magyar öröksége, a magyar szabadság, hiszen már édesapja is pesti srác volt 1956-ban. A zenész többször is felemelte hangját a kommunista diktatúra ellen, jó barátságot ápolt Mihail Gorbacsovval, akiről elmondta, a vezető békét és szabadságot hozott Európának, de üzenetét a háború csúnyán bepiszkította.

Mandoki augusztusban lépett volna fel Budapesten, azonban a rossz időjárási körülmények ellehetetlenítették a fellépést. Ezzel kapcsolatban elmondta, bízik benne, hogy hamarosan pótolják a koncertet.

Henry Kissinger a náci uralom miatt disszidált

Mandoki és Kissinger is politikai okokból hagyták el hazájukat. Henry Kissinger öt évvel az első világháború után született Németországban a náci uralom idején, ahol megtapasztalta a fenyegetettséget és a kirekesztést zsidó származása miatt. Családjával még a második világháború kitörése előtt elhagyták a Harmadik Birodalmat és az Egyesült Államokban kezdtek új életet. Később az amerikai kormányzat egyik legbefolyásosabb külpolitikusává, illetve a világpolitika egyik legnagyobb hatású alakítójává vált. 

Az Egyesült Államok egykori külügyminisztere századik életévében is aktív, és azt mondja, még mindig napi tizenöt órát dolgozik. Fáradhatatlanul ír, vezető politikusokkal találkozik, felszólal a világpolitika aktuális eseményeiről, véleménye a címlapokon jelenik meg.

Május elején a CBS amerikai csatornának adott interjúban azt mondta, hogy ha felhívná Hszi Csin-ping kínai elnököt vagy Vlagyimir Putyint, akkor jó eséllyel mindkettő fogadná a hívását. Arról is beszélt, a világ a nagyhatalmi konfrontáció felé vezető úton halad. Életrajzáról itt írtunk bővebben.