Joe Biden aláírta az adósságplafont felfüggesztő törvényjavaslatot

2023.06.03. 21:03
Joe Biden amerikai elnök szombat este, mindössze két nappal a határidő lejárta előtt aláírta azt a Képviselőházban és a Szenátusban is megszavazott törvényjavaslatot, amely 2025 januárjáig felfüggeszti az adósságplafon használatát. A jogszabály aláírásával az Egyesült Államok egy időre elkerülte a technikai államcsődöt.

A Fehér Házban, zárt körűen történt aláírásról egy e-mailben kiküldött közlemény számolt be – írta meg az AP News.

A pénzügyminisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kezd kifogyni a tartozások kifizetéséhez szükséges készpénzből, ami beláthatatlan következményeket vetített előre az amerikai és a globális gazdaság számára is.

Az ország szenátusa csütörtökön késő este fogadta el az adósságplafon felfüggesztéséről és a szövetségi kiadások visszafogásáról szóló kétpárti törvényjavaslatot.  A szenátus 63–36-os arányban meghozott döntése hetekig tartó tárgyalások eredménye volt.

Az Index magyarázó cikkében kifejtettük, hogy a most meghozott döntéssel valójában csak eltolják az adósságplafonról való megállapodást – ugyanis technikailag azt nem emelték meg, csak felfüggesztették.

A republikánus és demokrata párt együttműködésével így elkerülték a legrosszabb forgatókönyvet, ami a technikai államcsőd lett volna.