Meghalt Barry Newman, a Száguldás a semmibe és a Petrocelli sztárja

2023.06.04. 20:40
92 éves korában meghalt Barry Newman amerikai színész, aki a Száguldás a semmibe című 1971-es kultfilm főszereplőjeként írta be magát a filmtörténelembe, a magyar közönség pedig leginkább a Petrocelli című bűnügyi sorozatból ismerte.

Barry Newman május 11-én hunyt el a New York-Presbyterian Columbia University Irving Medical Centerben – közölte felesége, Angela a The Hollywood Reporterrel.

A bostoni születésű Newman színházi színészként kezdte pályafutását a Broadwayn. Első komolyabb filmszerepét az 1970-es Az ügyvéd című filmben kapta. Ezt követően ajánlották fel neki a Richard C. Sarafian által rendezett Száguldás a semmibe főszerepét. Newman a Dodge Challangerrel Amerika nyugati részén átszáguldó, törvényen kívüli sofőr szerepének köszönhetően az Egyesült Királyságban azonnal világsztár státuszba került, majd valamivel később az Egyesült Államokban és a világ többi részén is – miután a minden idők egyik legjobb autós filmjének tartott alkotás kultuszfilmmé avanzsált.

Newman 2000-es évek elejéig több mint két tucat filmben szerepelt. Karrierje 2009-ben szakadt meg, mikor hangszálrákot diagnosztizáltak nála, de 2022-ben újra feltűnt a Finding Hannah című független filmben. Végül ez lett az utolsó film, amiben szerepelt.