2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Csajkovszkij nem egy diktatúráé, hanem mindenkié

2023.06.05. 15:51
Rajtunk a zenei világ szeme: az Európai Zenei Tanács szakmai fóruma, a Bach 2 Future klasszikus zenei konferencia és a JMI workshopja is Budapesten lesz 2023. június 5. és 12. között, a Magyar Zenei Tanács és a Papageno szervezésében. A tanácskozásokon a zeneipart érintő húsba vágó kérdések is szóba kerülnek, de profitálhat mindebből az átlag fővárosi polgár is: meghallgathatja például a World Youth Choir (Ifjúsági Világkórus) koncertjét 2023. június 10-én a Zeneakadémián.

Három kiemelkedő nemzetközi zenei eseményre közel kétszáz zenei szakember érkezik Budapestre a világból: az 50 éves jubileumát ünneplő Európai Zenei Tanács szakmai fóruma, a Bach 2 Future klasszikus zenei konferencia és a JMI workshopja is a fővárosban lesz 2023. június 5. és 12. között.

A European Forum on Music (EFM) a zenei szakma legfontosabb európai rendezvénye: az Európai Zenei Tanács (EMC) ernyőszervezetként tömöríti a tagországok zenei tanácsait, illetve az egyes részterületeket – fesztiválokat, zenekarokat, rádiókat, zeneiskolákat – képviselő nemzetközi szervezeteket is.

A rendezvényt nemcsak az EMC 50 éves jubileuma teszi különlegessé, hanem az is, hogy a 2019-es párizsi fórum óta először kerül sor élőben a találkozóra. A Sustain Music alcímet viselő konferenciát 2023. június 8-10. között rendezik meg a Magyar Zene Házában.

Kevesebb jut a kultúrára

„Nehéz túlbecsülni annak a jelentőségét, hogy Budapest ad otthont a zenei szektor legfontosabb európai rendezvényének, ráadásul az első élő találkozónak a pandémia óta” – mondja a szervezők nevében Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke, aki 2018 óta az EMC elnökségének is tagja. Az egymáshoz kapcsolódó rendezvényeknek és a számos nemzetközi partnerüknek köszönhetően olyan széles szakmai kört tudnak megszólítani, amely európai összevetésben is kivételesnek számít.

Most, amikor a korábbiaknál kevesebb forrás jut a kultúrára – és tartok tőle, hogy ez nem átmeneti állapot lesz –, különösen fontos, hogy a hazai intézmények minél erősebb nemzetközi kapcsolatokat építsenek, és éljenek az uniós finanszírozási és együttműködési lehetőségekkel. Egy olyan eredendően határok nélküli területen, mint a zene, ennek evidensnek kellene lennie minden hazai intézményvezető számára, de hiába vagyunk lassan két évtizede az Európai Unióban, sokszor még mindig akadály a nyelvtudás hiánya

– mondja Zsoldos Dávid. Elmondása szerint, mivel a kultúra alapvetően tagállami kompetencia, a Kreatív Európa program forrásait a hazai szereplők állami szerv közvetítése nélkül, közvetlenül pályázhatják meg, és ebben egy hazai Kreatív Európa iroda is segíti őket.

Csajkovszkij nem egy diktatúráé

A Magyar Zenei Tanács elnöke elmondta: az, hogy az orosz háborús agresszióra reagálva a moszkvai helyszín helyett Budapest adhat otthont a legmagasabb szintű európai zenei szakmai találkozónak, 

olyan kultúrdiplomáciai siker, amire ma nagyobb szüksége van az országnak, mint valaha.

„És nem véletlen, hogy olyan területen értük ezt el, ahol több mint száz éve folyamatosan a nemzetközi élvonalban tudtunk maradni” – mondja Zsoldos, aki szerint arról szerencsére külföldön még nem sokat tudnak, hogy milyen égető problémák vannak a magyar zeneoktatásban.

A konferencián szó lesz az oroszukrán háború nyomán felvetődő kérdésekről, az ukrán menekült zenészek, de az orosz, belorusz művészek helyzetéről is. A magyar szakember szerint nem lehet megbélyegezni azokat az orosz művészeket, akik nem demonstrálnak nyíltan a putyini diktatúra ellen – ha épp Nyugaton élnek is, a legtöbb esetben jó okuk van félteni az otthon maradt családtagokat.

Ugyanúgy az orosz zeneszerzőket sem szabad mellőzni – épp ellenkezőleg, meg kell mutatni, hogy Csajkovszkij és Muszorgszkij géniusza örök és kisajátíthatatlan: ugyanúgy nem tehetnek Putyinról, ahogy a Wagner sem Hitlerről.

A Magyar Zenei Tanács elnöke szerint azzal csak az orosz narratívát erősítjük, ha a putyini diktatúra helyett az orosz kultúrát utasítjuk el. Más kérdés, hogy azokkal az orosz művészekkel, akik kiálltak a rezsim mellett, ma érthetően nem akar a közösséget vállalni senki, annál is inkább, hogy az ukrán művészeknek – menekülteknek és otthon maradottaknak – minden lehetséges támogatást meg kell adni.

A konferencián továbbá olyan húsba vágó kérdésekről is szó eszik, mint például az, hogy a digitális platformok bevételeiből hogyan juthat vissza a pénz a zeneiparba.

Információhalmaz és kapcsolatrendszer

A másik kiemelkedő zenei esemény a Bach 2 Future konferencia, amely 2019 óta minden évben izgalmas témákkal csábítja Budapestre a klasszikus zene jövőjét kutató szakembereket. A rendezvény idén az online közvetítések lehetőségeit, a nyomtatott és online magazinokat, a klasszikus zenei rádiókat érintő átalakulásokat és az európai zenei hálózatokat állítja középpontba 2023. június 6-7-én a Müpa előadótermében.

Az első Bach 2 Future konferenciát 2019-ben rendeztük meg: az volt a cél, hogy elhozzuk Magyarországra a külföldön megismert innovációkat, hogy összehozzuk a hazai kollégákkal a legjobb külföldi szakembereket. Lassan egy évtizede járom a szakmai rendezvényeket Chengdutól Sao Paulóig, immár két nemzetközi szervezet – az Európai Zenei Tanács és a JM International – elnökségi tagjaként, és világosan látom, hogy erre az információhalmazra és kapcsolatrendszerre szükség van idehaza

– mondja Zsoldos Dávid. Szerinte, ha végignézzük az előadók, a résztvevők listáját, láthatjuk, hogy szinte nincs olyan jelentős zenei vagy zenében érintett szervezet, amely ne képviseltetné magát a két rendezvényen.

A harmadik esemény pedig az enCORE Accelerando fiatal klasszikus zenei menedzsereknek szóló workshop, amelynek a Zeneakadémia ad otthont, szervezője pedig a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a 60 országban aktív Jeunesses Musicales International. A rendezvény Berlin és Varsó után Budapesten talált otthonra, a tíz országból érkező fiatalokkal két napon át neves szakemberek foglalkoznak.

Budapest szinte minden zenei intézménye kiveszi a részét ebből a nemzetközi zenei pezsgésből. A fenti rendezvényekhez kapcsolódva ugyanis három jelentős szervezet, az Európai Zenei Tanács (EMC), a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) és a Jeunesses Musicales International (JMI) is Budapesten tartja elnökségi ülését a Magyar Zene Házában és az Operaházban.

Schanda Beáta emlékére

A Zsoldos Dávid által vezetett hazai szervezet, a Jeunesses Musicales Hungary még 1965-ben alakult Ifjú Zenebarátok Egyesülete néven, és a szocializmus éveiben az egyik legfontosabb kapocs volt a magyar és a nyugati zenészek között. A magyar szakember ezt a kapcsolatot most már az Európai Zenei Tanácsban is tudja építeni.

Az EMC ráadásul idén 50 éves, és 20 éve, hogy önálló entitásként, bonni székhellyel van jelen a nemzetközi zenei életben, az idei találkozó tehát kettős jubileum is. Itt kell megemlítenem a tavaly tragikusan elhunyt Schanda Beáta nevét, aki az EMC elnökeként kulcsszerepet játszott abban, hogy a szervezet a saját lábára állt – sajnos idehaza még a szakmában is nagyon kevesen tudják, hogy a nemzetközi porondon milyen fontos szerepe volt, és hogy ott a mai napig milyen tisztelettel és szeretettel beszélnek róla

– mondja Zsoldos Dávid. A Magyar Zenei Tanács elnöke díjat is szeretne alapítani Schanda Beáta emlékére, amelyet azok a művészek vagy szakemberek kaphatnak meg, akik sokat tettek a magyar kultúra nemzetközi megismertetéséért.

A konferencia záróeseménye a World Youth Choir (Ifjúsági Világkórus) koncertje lesz 2023. június 10-én a Zeneakadémián. A kórus másnap Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában is fellép.