Emlékérmét bocsátott ki a jegybank Neumann János tiszteletére

2023.06.06. 13:22
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) háromezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a 120 évvel ezelőtt született világhírű magyar matematikus, Neumann János előtt – tájékoztatta az MNB az MTI-t.

A Neumann János tiszteletére készített emlékérme előoldalán egyre kisebb, szabályos ötszögek láthatók, amelyek örvényszerűen fonódnak egymásba. A plasztikai ábrázolás Neumann János önmagát reprodukálni képes automatikus gépének ötletére tesz utalást.

Az ábrázolás alatt a „TÜRELEM”, RUGALMASSÁG” és ÉRTELEM feliratok olvashatók, amelyek a matematikus azon gondolataira utalnak, amelyeket az 1950-es években fogalmazott meg a fejlődéssel kapcsolatban.

E szerint „a fejlődés ellen nincs gyógymód”, a kihívásoknak való megfelelést, a változáshoz való alkalmazkodást ez a három emberi tulajdonság segítheti elő.

Az emlékérme hátoldalán Neumann János portréja található, amely egy 1940-es évekbeli fotó alapján készült.  A színesfém emlékérme réz- (75 százalék) és nikkel- (25 százalék) ötvözetből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 × 28,43 milliméter, széle sima.

Az emlékérméből összesen 11 ezer darab készíthető, 6 ezer darab tükörfényes (proof), 5 ezer darab selyemfényes (BU) kivitelben.

A háromezer forint névértékű emlékérme keddtől egy évig vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

 

A különleges, négyzet alakú emlékérme a magyar tudósokat, feltalálókat, illetve találmányaikat bemutató színesfémsorozat tizenharmadik tagjaként jelent meg, tervezője Pelcz Balázs szobrászművész. A közlemény szerint a világhírű matematikus tiszteletére kibocsátott emlékérme a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tematikai közreműködésével készült.

A közleményben felidézik, hogy Neumann János, a világ egyik leghíresebb magyar matematikusa 1903. december 28-án született Budapesten. Közel három évtizedes munkássága alatt számos tudományágat gazdagított felfedezéseivel, a halmazelmélet, a játékelmélet és a kvantummechanika terén is korszakalkotó felismerésekre jutott, miközben lerakta a ma ismert informatika alapjait.