Rost Andrea: Az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat lelkileg megviselt

2023.06.09. 21:03
Az opera-énekesnő a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem írja alá a Magyar Állami Operaház által a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését. Rost Andrea azt is elárulta, hogy az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat számtalan alkalommal lelkileg megviselte, így fordulhatott elő, hogy előadást is le kellett mondania.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ókovács Szilveszter főigazgató azonnali hatállyal elbocsátotta operaházi állásából Kesselyák Gergely első karmestert, aki – tíz másik jelölttel együtt – elindult a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt főigazgatói pályázaton. 

Bár információink szerint a szakmai bizottság egyhangú szavazással őt javasolta az Operaház élére, a tárcavezető végül Ókovács Szilvesztert hagyta meg a pozíciójában.

Rost Andrea is elindult a Magyar Állami Operaház főigazgatói székéért. Az opera-énekesnő pénteken, azaz 2023. június 9-én kiírta a Facebook-oldalára, hogy nem folytatja a munkát a Magyar Állami Operaházban.

„Már nyáron – a főszereplésemmel meghirdetett – A varázsfuvola-előadásokon sem lépek színpadra” – írta.

Megjegyezte, hogy némi mérlegelés után fájó szívvel hozta meg ezt a számára nehéz döntést, de nem vonul vissza.

„A közeljövőben nyugodt, támogató közegben szeretnék értékes művészeti projekteket teremteni, minden ilyen színházi és koncertfelkérésnek örömmel teszek majd eleget” – fogalmazott.

Rost Andrea a Blikk megkeresésére elmondta: úgy érzi, hogy az operajátszás elsősorban az énekesekről szól, ezt, mint operaénekes, mindenhol így érezte a világban, bármely nagy operaházban lépett fel.

Itthon azonban egy jó ideje nem ezt tapasztalatom. Az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat, mint művészembert, számtalan alkalommal lelkileg megviselt, így fordulhatott elő, hogy előadást is le kellett mondanom. Hosszú hónapok óta többször próbáltam ez ügyben is időpontot kérni a főigazgató úrhoz, mivel személyesen szerettem volna egyeztetni az évadról és a pályám jelenlegi szakaszában nekem való lehetőségekről, ám erre a mai napig nem került sor

– mondta a lapnak.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója az InfoRádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nyilván elkeseredettek azok, akik nem kerültek ki győztesen a pályázatból, de ennek nem így kellett volna történnie. Sajnálja, de többször is elmondta, hogy ő úgy véli, egy operaház élére való kinevezésnek már évekkel korábban kellene elkezdődnie.

Elmondása szerint nyilván fájdalmas, hogy Rost Andrea felmondott, mivel nem változtak meg a feltételek, és most mégis másképp döntött a művésznő. Ebben szerinte szerepet játszott a hosszúra nyúlt pályázati tortúra, de mint mondta, erről ő nem tehet.