Látványosan megújult a budai vár egyik ikonikus tornya

2023.07.06. 19:14
A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében.

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez terület a budai vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amely végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel a felújított épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját.

A második világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki – emlékeztetett.

Sikota Krisztina hangsúlyozta: a Nemzeti Hauszmann Program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a Budavári Palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat – közölte az MTI.

Új funkciókkal várja a torony a látogatókat

„A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket” – fogalmazott.

A torony új külsőt kapott, és a belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre.

Megnyílt a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, aktuális programokra.

A torony mellett kialakított Török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt keleti hangulatot – közölte Sikota Krisztina.

Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.