Szeretet forradalma a Sziget Nagyszínpadán

IMG 0356
2023.07.18. 11:55
Többek között a környezetvédelemre, az emberi jogokra, az egyenjogúságra és a béke fontosságára reflektálnak idén a Sziget Nagyszínpadán a Love Revolution Special program nemzetközi előadói. Mindennap lesz majd egy-egy 10 perces előadás rövid felszólalásokkal, amelyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezekkel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet – tájékoztattak a Sziget Fesztivál szervezői.

A „szeretet forradalma” egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés” – olvasható a Sziget szervezői által 2017-ben megfogalmazott Love Revolution kiáltványban, amely a fesztivál kezdetek óta képviselt értékeit foglalja össze. A „szeretet forradalmának” szellemisége a fesztivál számos programjában tetten érhető, így a Nagyszínpadon is, ahol két koncert közti átállásban a világ számos pontjáról érkező előadók hívják fel a figyelmet a körülöttünk lévő legégetőbb problémákra.

A Love Revolution Special idei programsorozat keretében idén a Szigetre érkezik a fiatal ukrán akrobata, Dima Malakhov is, akinek előadása a Make Art Not War – közösen Ukrajnáért címet kapta. A művész a nyers energiájával és lélegzetelállító trükkjeivel szeretné felhívni a figyelmet a béke fontosságára és arra, hogy az egyensúly kiemelten fontos az élet minden területén, földön és levegőben egyaránt – derül ki a szervezők közleményéből.

Érkezik JJ Bola kongói születésű, Londonban nevelkedett író, költő, az UNHCR (Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa) jószolgálati nagykövete is, aki a menekültek helyzetére és problémáira, valamint a kongói politikai konfliktusra igyekszik felhívni a figyelmet. Arra ösztönöz mindenkit, hogy legyen bátorsága megváltoztatni és jobbá tenni az életét.

A nemzetközi szinten működő Superar a magas művészi színvonalú, közös zenélés eszközein keresztül inspirálja a programban részt vevő gyermekeket, különös tekintettel azokra, akik helyzetükből adódóan nem jutnak hasonló lehetőségekhez. A mindennapos alkotás öröme, a közös munka és a közös siker megerősítő élménye pótolhatatlan, amely a részt vevő fiatalokat hozzásegíti személyes és társadalmi korlátaik legyőzéséhez, egyéniségük kibontakoztatásához, továbbá hogy az élet egyéb területein is sikeresek legyenek.

A Superar Gyerekkórust a Sziget évek óta támogatja, előadásukat augusztus 12-én lehet meghallgatni a Nagyszínpadon.

A Japánból érkező Body Carnival csapata a hiphop 50. évfordulóját és annak legfőbb üzenetét, egymás elfogadásának fontosságát ünnepli majd a Nagyszínpadon. A Body Carnival a világ egyik legismertebb breaktáncformációja, számos világverseny nyertese. Miközben rendkívül aktívak a breaktánc nemzetközi színterén, kiemelt szerepet játszanak az új generációk és helyi közösségek fejlesztésében is. 

A Joshua Beamish Dance Natural Tendencies című előadása a homofóbia ellen áll ki a fesztiválon, és hirdeti, hogy minden szerelem egyenlő. A kanadai kortársbalett-táncos és koreográfus, Joshua Beamish külön a Szigetre készíti ezt a koreográfiáját, mellyel szeretné felhívni a fesztiválozók figyelmét arra, hogy egy ember nem az alapján jó vagy rossz, hogy kit szeret. Mint köztudott,

a Sziget évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy fellépjen a homofóbia minden formája ellen.

A fesztivál utolsó napjára érkezik Tori Tsui hongkongi születésű klímaaktivista és író, aki a mentális egészség és a klímaváltozás közti kapcsolatot vizsgálja, valamint Vanessa Nakate ugandai klímaaktivista, az UNICEF jószolgálati nagykövete, aki Uganda első fiatal klímasztrájkolójaként megalapította a Rise Up Movementet, egy mozgalmat, amely a fiatalok klímaügyi törekvéseit képviseli Afrika-szerte. Közösen igyekeznek felhívni a figyelmet mindazokra a lépésekre, melyeket egy igazságosabb és fenntarthatóbb jövő érdekében tehetünk.

A Sziget Fesztivál idén augusztus 10-én kezdődik. A rendezvénynek, mint mindig, most is a Hajógyári-sziget ad otthont. A részletes programot itt találja

(Borítókép: Pogonyi Nóra / Index)