Magyar Zenei Tanács: Káros minden politikai felhang a Zeneakadémia körül

2023.07.20. 15:14 Módosítva: 2023.07.20. 16:54
Nyilatkozatot adott ki a Zsoldos Dávid vezette Magyar Zenei Tanács: az elnökség üdvözli Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését, amellyel visszavonta a Zeneakadémia rektori pályázatát.

Az elmúlt időszakban számos nyilatkozat látott napvilágot a Zeneakadémia rektori pályázatával kapcsolatban, tiltakozva a kiírás diszkriminatív volta miatt. Az ugyanis csak a komolyzene területén aktív előadók pályázatát tette tehetővé, kizárva a zeneszerzőket, zenekutatókat, zenepedagógusokat, valamint a jazz és a népzene előadóművészeit.

A pályázatot Csák János kulturális és innovációs miniszter a tiltakozások nyomán visszavonta, és új pályázatot ígért, ami a héten jelenik meg. A lépést üdvözölte a Magyar Zenei Tanács elnöksége: Zsoldos Dávid elnök és Hollós Máté alelnök, valamint Lendvai György, Solymosi-Tari Emőke, Tóth László, Váradi Judit és Zsoldos Béla. Az állásfoglalásukat az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A Magyar Zenei Tanács üdvözli Csák János döntését

„A Magyar Zenei Tanács elnöksége üdvözli Csák János miniszter döntését, hogy visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatát. Bízunk abban, hogy az új pályázat már a zeneművészet egyetlen területét sem fogja diszkriminálni – ez nemcsak az európai gyakorlatban lenne példátlan, de egyértelműen károsan hatna az új rektor egyetemen belüli elfogadottságára is.

Úgy gondoljuk, hogy ahogy a Zeneakadémiának is szüksége van arra, hogy minél több és jobb pályázat – azaz gondolat és jövőkép – közül választhasson, ugyanúgy a pályázatba sok munkát fektető jelöltek is megérdemlik, hogy valódi versenyben mérethessenek meg, és kellő legitimitással kezdhessék el a munkát. Egy nyílt, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő pályázat semmi módon nem csorbítja a döntéshozó szabadságát, ellenkezőleg – éppen ez ad számára lehetőséget egy valóban szabad és legitim döntés meghozatalára.

Félrevezetőnek és károsnak tartunk minden olyan megnyilvánulást, amely politikai felhangot szeretne adni egy olyan fontos és kizárólag szakmai kérdésnek, mint a Zeneakadémia jövője. A valóban kritikus helyzetben lévő hazai zeneoktatás reformja olyan kérdés, amely minden magyar muzsikust közvetlenül érint, és amelyet csak a teljes zeneoktatási rendszer kontextusában lehet és érdemes vizsgálni.”

Az 1990-ben alapított Magyar Zenei Tanács közel félszáz tagszervezetén keresztül a teljes hazai zenei szektort képviseli a zeneiskoláktól a hangversenyrendezőkön át a nagy állami intézményekig és forprofit szereplőkig. Az Európai és a Nemzetközi Zenei Tanács teljes jogú tagjaként segíti a hazai szereplők nemzetközi kapcsolódásait és részt vesz a zenei szektor szabályozói környezetének alakításában.

A Zeneakadémia rektori pályázatáról az elmúlt hetekben többször írtunk az Indexen: a pályázat visszavonása után írt elemzésünket itt olvashatja.