2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Hivatalos: ezt a filmet nevezi Magyarország az Oscarra

2023.09.09. 16:56
Világszínvonalú, Annecyban és Sanghajban már díjazott animációt küld az Oscar-versenybe Magyarország: a Kojot négy lelke című mozifilm képviseli hazánkat a „nemzetközi film” kategóriában. A Gauder Áron rendezésében, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült és az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban elmesélő mozit mintegy 30 fesztiválon vetítették már nagy sikerrel világszerte.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutattak, mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Pesti Ákos, Lukácsy György, Bereczki Csaba, Tősér Ádám és Novák Emil vett részt, és 19 egész estés magyar mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelke című filmet.

Indián zenészek és művészek

Gauder Áron nevét a Nyócker! című filmnek hála ismerhetjük: második egész estés mozija tíz éven át készült, és kiemelkedő sikerekkel szerepel a nemzetközi fesztiválokon világszerte. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített, angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecyban a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjára méltatta. Azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást, és külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég.

Cseh Tamás hatása

Az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, egykötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című animációs filmjével.

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy kik vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk

– nyilatkozta az NFI közleménye szerint Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, és szeptember 21-től elérhető lesz a filmintézet streamingplatformján, a Filmión.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd azt az öt jelölt játékfilmet, amely végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhet. A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül majd sor Los Angelesben.