Nemzeti közkincs válhat a most épülő irodalmi archívumból

DSC 6093 csoportkép tegnap.ma dijatado gala Kello 2023 cSzékelyh
2023.12.04. 07:45
Először adták át a tegnap.ma irodalmi portál díjait.

„Elismerésre és főhajtásra méltó az a kezdeményezés, amit Döme Barbara és Király Farkas a tegnap.ma portállal csinál. Felismerték azt, hogy van egy hiátus ebben a szakmában, mégpedig az, hogy hosszú távon és szisztematikusan rögzítsék a kortárs magyar írókat, költőket, hangban, képben alkotásaikkal együtt. Az ő kitartó, sziszifuszi munkájuknak köszönhetően összeáll egy olyan archívum, nemzeti közkincs, amit nemcsak mi magunk fogunk használni, hanem reménységünk szerint az utókor is” – hangsúlyozta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a tegnap.ma irodalmi és kulturális portál díjátadó gáláján. 

A tegnap.ma portált két éve alapította és indította útjára Döme Barbara író és Király Farkas József Attila-díjas író, költő.  Az általuk megálmodott irodalmi díjat most először adták át. A díjazottak személyére a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek tettek javaslatot. Ennek alapján az elismerést Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író kapta irodalomszervezői tevékenységért – hangsúlyozták az alapító főszerkesztők a gálaesten. 

Azt is elmondták, hogy 

a tegnap.ma portálon jelenleg mintegy kétszáz kisfilm érhető el, amelyeken kortárs írók, költők saját alkotásaikat adják elő, és ez az archívum folyamatosan, hetente két videóval bővül.

A szerzők között számos Kossuth-, Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas szerző megtalálható, de a fiatal feltörekvő, tehetséges alkotók is szerephez jutnak. Az alapító főszerkesztők úgy vélik, hogy nemcsak egy fontos és egyedülálló irodalmi archívumot építenek, de kortörténetit is, hiszen az alkotásokon keresztül a jövő nemzedéke széles spektrumú képet kap majd arról, mi zajlott az adott korszakban Magyarországon. Fontos cél továbbá, hogy a fiatalokat a kisfilmeken keresztül rávezessék az irodalom, az olvasás szeretetére.

Az alapítók oktatási segédanyagként is ajánlják a tegnap.ma portált. Elmondták, hogy az elmúlt két esztendőben bejárták a Kárpát-medencét Budapesttől Erdélyig, Felvidékig és Délvidékig, hogy minél több emberrel megismertessék a kortárs magyar irodalmat és ezáltal ápolhassák és életben tarthassák a magyar nyelvet.

Döme Barbara író rendszeresen publikál az Indexen. Legutóbbi karácsonyi tárcáját ITT, március 15-i írását pedig ITT olvashatják. 

(Borítókép: Az alapítók, Döme Barbara író és Király Farkas József Attila-díjas író a díjazottak, Nagy Erika felvidéki magyar író és Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító társaságában. Fotó: Székelyhidi Zsolt)