Ókovács Szilveszter az operaházi balhéról: ez műbalhé, több tiszteletet!

2024.03.03. 13:43
A Magyar Állami Operaház főigazgatója egy Facebook-posztban reagált arra, hogy Bogányi Tibor karmester elfogadhatatlannak nevezett egy eljárást, és visszalépett a Carmina Burana dirigálásától. Emellett a megkeresésünkre az intézmény sajtóosztálya e-mailben adott tájékoztatást.

Mint azt nemrég megírtuk, Bogányi Tibor azt írta: elfogadhatatlan, hogy az Operaház büféje bevételének növelése érdekében felsőbb utasításra kettévágták a darabot.

Ezért dolgozunk éjjel-nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés [...] Ebben a formában nem tudom tovább vállalni a produkció dirigálását, az előadás nem felel meg a rendezői koncepciómnak! 

írta többek közt Bogányi.

Ókovács Szilveszter cikkünk megjelenése után nem sokkal egy pikírt Facebook-posztban reagált a történtekre. Bogányi Tibor soraira reagálva azt írta: „Nemzeti Operaháznak csak a Tanácsköztársaság alatt nevezték az Ybl-palotát. Ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg a mai Carmina burana-műbalhé margóján”.

Ezután ismét odaszúrt Bogányinak: „Mi, akik erre az intézményre VALÓBAN az életünket tettük fel, és a feladat TÉNYLEG feleszi éjjeleinket és nappalainkat – magyarán nem két hétre betérő vendégek vagyunk itt –, képesek vagyunk mérlegelni a közös érdeket”. Majd hozzátette: 

Több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órak alatt beugró dirigensnek!

Ókovács Szilveszter végül azt is megemlítette Facebook-posztjában, hogy az Indexet „lufifújónak” tartja azért, mert beszámoltunk Bogányi Tibor bejegyzéséről, és nem írtunk „a tegnap esti Don Giovanni-bemutatóról, annak átható sikeréről, az évad eseményéről”.

Közben elküldtük kérdéseinket a Magyar Állami Operaház sajtóosztályának, akiktől az ügyben az alábbi válasz érkezett:

„Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet. 

A karmester eddigi munkáját, a közösen teremtett értékeket köszönjük, minden jót kívánok a továbbiakban is neki.

Az előadás rendben zajlik, Erdélyi Dániel karmesterünknek, az OPERA Énekkar másodkarnagyának köszönjük a színvonalas beugrást, gratulálunk hozzá. A tegnapi hatalmas sikerű Don Giovanni-premier fogadásán, este 10-kor érkezett levél tehát nem okozott fennakadást az OPERA életében.”