A legendás színésznő lecserélné a német himnuszt

2024.04.21. 11:36
Nem először került napirendre Németországban a nemzeti himnusz lecserélése. Ezúttal a népszerű színésznő, Katharina Thalbach melegítette újra a témát, aki május 23-án a Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök rezidenciáján Bertolt Brecht népszerű versét, a Gyerekhimnuszt fogja előadni a himnusz dallamára.

„Az egység, a jog és a szabadság” „nem melegíti meg a szívet” – panaszkodott Katharina Thalbach (70) színészlegenda a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában, amikor arról beszélt, hogy Németországnak új nemzeti himnuszra lenne szüksége – írja a Bild.

A színésznő már évtizedekkel ezelőtt, közvetlenül Németország újraegyesítése előtt kérelmet nyújtott be a szövetségi kormányhoz, hogy mostantól Brecht változatát használják a himnuszhoz.

Gyermekhimnusz a neve Bertolt Brecht (1898–1956) versének, amely először 1950-ben jelent meg a Sinn und Form folyóiratban. Nem új keletű az a javaslat, hogy ezt a szöveget énekeljék a himnusz dallamára.

Katharina Thalbach volt talán az egyetlen, aki 1990-ben írt a szövetségi kormánynak ezzel kapcsolatban.

Ha új országgá válunk, akkor a himnuszhoz is használhatunk új szöveget

– fogalmazott a színésznő.

Akkor Keleten sokan foglalkoztatta az embereket ez, főleg, hogy Brecht szövege mindkét dallammal kompatibilis: Joseph Haydnével (1732–1809) nyugatról, Hans Eislerével (1898–1962) pedig keletről.

Brecht szövege akkoriban jó kompromisszumnak tűnt sok keletnémet számára, akiknek elege volt a „romokból feltámadott” lózungból, de éppoly kényelmetlenül érezték magukat a „Németország, egyesült hazáért” , mint a „német hazáért” jelszótól.

A vitát 2019-ben Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök melegítette fel, amikor olyan nemzeti himnuszt követelt, amit mindenki örömmel énekel, és ismét bevonta Brechtet a beszélgetésbe.

Katharina Thalbach most megteszi az első lépést. Május 23-án Andreja Schneiderrel (59) együtt ebben a változatban adja elő a német nemzeti himnuszt a szövetségi elnök házában. Frank-Walter Steinmeier (68, SPD) annak apropóján rendez ceremóniát, hogy megünnepeljék az Alaptörvény 75. és a Békés Forradalom 35. évfordulóját.

Az interjúban Katharina Thalbachot arról kérdezték, hogy a Brecht-himnusz azért annyira fontos-e számára, mert az egy békítő gesztus lenne a keletnémetek felé. A válasza az volt, hogy „nem, egyszerűen csodálatosnak tartanám, ha olyan országban élnék, mint amilyet Brecht leír”.