Lassan kifutnak az időből az Operaházban: közeleg egy fontos dátum

2024.04.23. 07:46
Eredményesen haladnak a tárgyalások a kollektív szerződés megkötéséről a Magyar Állami Operaház vezetői és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei között – tájékoztatta az Indexet az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke. Bárány Balázs úgy érzékeli, hogy a problémák 80 százaléka már rendezettnek tekinthető.

Nagy port kavart korábban az Operaházban zajló dolgozói sztrájk a magyar kulturális közéletben, számos operaházi dolgozó – a férfikartól a műszaki dolgozókig – adott hangot elégedetlenségének. Bejelentették, hogy sztrájkba lépnek, ha nem változik a helyzetük. Az ígéretüket betartották. A meghirdetett előadások így csonkán, illetve kórus- és zenekari kíséret nélkül mentek, vagy a meghirdetetthez képest más mű került színre – szintén csonkán, zongorakísérettel. A nézők tömegesen hagyták el az előadásokat, illetve váltották vissza a jegyeket. Az előadások elején Ókovács Szilveszter főigazgató szólt a közönséghez, ismertetve a helyzetet.

Ez stabilitást adhat

Egy ponton viszont megállt a folyamat, mert az Operaház ígéretet tett a követelések teljesítésére, és ezért a dolgozók felfüggesztették a sztrájkot. Azóta csend van, de csak látszólag, hiszen a fő cél korábban is a kollektív szerződés megkötése volt. Ismét rendben mennek az opera-előadások, miközben a háttérben, a színfalak mögött tárgyalás folyik. Az Indexnek most Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. 

„A munkáltatási gondjaink, amelyek a konfliktus, vagyis a dolgozói sztrájk egyik forrását jelentették, javarészt rendezettnek tűnnek. A Magyar Állami Operaház ugyanis tartja magát az eddig megkötött megállapodásokhoz, és azokat rendre beveszi a kollektív szerződés tervezetébe.” 

Bárány Balázs úgy érzékeli, most már minden probléma megoldhatónak látszik, csak részletesebb átbeszélést igényel.

Olyan neuralgikus kérdéskör egyelőre nem merült fel, amelyet ne tudnánk rendezni, bár az alapbérek automatikus növelésében egyelőre nem igazán közelednek az álláspontok. Azt szeretnénk, hogy az Opera vállalja, hogy az alapbéreket minden évben emelje meg az infláció mértékével, és azon felül további legalább két százalékkal

– fogalmazott a szakszervezeti elnök, aki szerint ez stabilitást adhat a felek számára. 

Amíg dűlőre nem jutnak

Az ODFSZ vezetője úgy látja, hogy az Operaház vezetésének álláspontja és hozzáállása merőben megváltozott az elmúlt időszakban, és már partnerként tárgyal az operaházi dolgozók képviselőivel. A felek úgy egyeztek meg, addig tárgyalnak, amíg dűlőre nem jutnak.

„2024. április 30-ig szabtunk határidőt maguknak.”

Bárány Balázs szerint egyelőre azért haladnak eredményesen a tárgyalások, mert az Operaház társulatának jelentős hányada beleállt a sztrájkba: elégedetlenségének és nemtetszésének adott hangot, és ellent tudott állni. „Megmutatták, hogy képesek öntudattal a maguk javát is szem előtt tartva cselekedni.”

Az ODFSZ honlapjára korábban felkerült az ajánlat, amelyet az Operaház a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete részére ajánlott. Egyebek mellett ezt írják:

  • Az Opera az összes munkavállalóra nézve, a 2024. március 18-án (hétfőn) körlevélben közölt bérfejlesztési ajánlatához képest további, a 2024. március 1-jei munkabérre átlagos 20 százalékos mértékű alapbéremelést hajt végre 2024. október 1-jei hatállyal, 2024. július 1-jére visszamenőleg.

Az ajánlat abban az esetben érvényes, ha 2024. március 24-től az előadásokat rendben megtartják, és hatályát veszti, ha a felek 2024. április 30-ig nem kötnek kollektív szerződést, és a sztrájk folytatódik.