Olyan ember produkciója érkezik Budapestre, aki képes a varázslatra

2024.04.23. 13:01
Egészen egyedülálló világpremiert tartogatnak a nézőknek a 11. MITEM utolsó napjai. 2024. április 27-én és 28-án Budapesten, a Nemzeti Színházban mutatja be az olasz Alessandro Serra legújabb előadását, a görög témák nyomán készült Tragédia / Oidipusz éneke című produkciót. A kortárs olasz színház világszerte ismert, sokoldalú alkotója korábban már többször is kirobbanó sikerrel szerepelt a találkozón.

Eddigi előadásaiban, a Macbettu, illetve A vihar című Shakespeare-adaptációkban Alessandro Serra már megmutatta a budapesti közönségnek is, hogy 

a színházi varázslatok nagymestere.

Az alkotót az olasz szcéna egyik legtehetségesebb rendezőjének tartják, olyannak, aki nagy színházi elődök, például Gordon Craig, Grotowski vagy Peter Brook nyomdokain jár, színháza világokat teremt, művészként pedig képes az üres teret lüktetővé tenni, megeleveníteni a nézők előtt, olvasható a Nemzeti Színház közleményében. 

Alessandro Serra ugyanakkor az egyszerűség mágusa is: a nézőnek nincs szüksége kiemelkedő műveltségre vagy háttértudásra ahhoz, hogy megértse azokat a tisztán megmutatott emberi viszonyokat, karaktereket, amelyeket ő ábrázol. 

Sőt, nincs szükség nyelvi megértésre sem, hiszen az olasz alkotó főleg a képek erejével hat a közönségre

– nem véletlenül, hiszen fotográfusként kezdte pályafutását, utána kezdett el szcenográfiával foglalkozni. A nyelvet ezúttal is a zenei hangzás részeként használja inkább, a görög témához a grékót (vagyis a calabriai görög) nyelvet eleveníti fel. Az olasz alkotó a szakmabeli és a szélesebb nézői rétegeket is képes megszólítani lenyűgöző erejű előadásaival.

A színpad varázsa

Alessandro Serra hivatása a színpad varázsának megteremtése, s akik látták valamelyik korábbi előadását, biztosan meg tudják ezt erősíteni. A színpadi varázst egyszerű és gyönyörű eszközökkel érte el az egy éve látott, A vihar című előadásában is, amely az Avignoni Fesztivál közönsége után a budapesti nézőket is elkápráztatta.

A Tragédia / Oidipusz éneke több olasz színházi intézmény (Sardegna Teatro, Teatro Bellini Napoli, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Fondazione Teatro Due Parma) koprodukciójában látható a fesztivál végén. Akik bepillantást szeretnének nyerni Alessandro Serra különleges világába, azok addig is megnézhetik a művész fotókiállítását a Nemzeti Színház első emeletén.

Az idei MITEM programjából a Sirály, A lovakat lelövik, ugye?Mítikasz-csúcs (Az Olümposz tetején) és az Anna Karenina című előadásokról írtunk eddig kritikát.