2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Felállítják a DJ-pultot a nádtetők alá, és még a falakat is megfestik

2024.05.19. 12:03
A KANDELA – Skanzen más fényben című új fesztivál 2024. május 30. és június 1. között egyedi fényalkotásokkal, remek előadókkal, nagykoncertekkel, táncházakkal, konferenciaprogrammal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket. Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivált a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen különleges tereiben és miliőjében rendezik meg.

A rendezvény középpontjában a hagyományok mélyről jövő tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll – áll a szervezők közleményében.

A hétvége alkalmával létrejövő nagyszabású szabadtéri fényalkotások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyközönség ezúttal Budapest szomszédságában találkozhasson számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával.

A program zenei házigazdája, a magyar népzenei örökség alapjaira építkező Fonó olyan művészeket hoz el Szentendrére, akik munkájuk során valami egészen újat és izgalmasat hoznak létre azáltal, hogy a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik.

A hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése, az eljövendő fürkészése áll a rendezvény középpontjában

– fogalmazott Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája.

Motion Trio ACCORDION STORIES 1  photo Bogumił Krużel
Fotó: Motion Trió

A KANDELA nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, szombaton pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor a Skanzen amfiteátrumi színpadán. Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegékbe kóstolhatunk bele. Pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezhetjük, szombaton pedig a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertjét hallgathatjuk meg.

Ígjen a falu!

A főbb fellépők mellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatunk majd a múzeum kisebb helyszínein. Így többek között meghallgathatjuk a Keck Mária vezette Ex Auro flamencoduó előadását, illetve részt vehetünk a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó fellépésén vagy az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programon is.

Ezenfelül Zságer Balázs produceri közreműködésével egy elektronikus zenei helyszín is lesz a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radiocafé DJ-i irányítják majd.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum mindig is elkötelezett volt abban, hogy a kulturális örökség értékeit bemutassa és megőrizze a jövő nemzedékei számára. A Fonóval, a PajtaKulttal és a fényfestőkkel való együttműködés révén most egy olyan program keretében nyílik erre lehetősége, amely egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészettel

– véli Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója.

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve lakja be a pajtákat, tereket, hogy mindenki láthassa, a rendezvényen új fejezete kezdődik a fesztiválozásnak és a művészeti összefonódásoknak. A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek, kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyeken mélyebb betekintést nyerhetünk a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.