2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Egy magyar művész is szerepet kap Ferenc pápa pünkösdi miséjén

2024.05.19. 09:11
Három koncertet ad Samodai Bence János és Dóbisz Áron orgona-trombita duó 2024. május 19-én az olasz fővárosban. A páros olyan meghatározó helyszíneken játszhat Rómában, mint a San Paolo fuori le mura, az Il Gesu, a Szent Péter Bazilika és a római Liszt Intézet.

Minden út Rómába vezet, tartja a mondás. Két kiváló fiatal zenész számára most jött el ez a pillanat. Samodai Bence János trombitaművész és Dóbisz Áron orgonaművész szakmai pályafutása már évek óta keresztezi egymást, a duó legközelebb pünkösdkor, Itália fővárosában mutatja meg zenei virtuozitását.

A művészek első megállója a grandiózus San Paolo fuori le mura, Róma második legnagyobb bazilikája lesz, ahol 15 órától adnak hangversenyt.

Ezután a Filharmónia Magyarország orgonák éjszakája programjának keretén belül az egyik leghíres barokk templom, az Il Gesu ad otthont előadásuknak, este fél kilenctől. Az est záróakkordjaként 23 órakor a római Liszt Intézet Falconieri-palotájában ünnepelnek egy éjszakai hangversennyel az olasz múzeumok éjszakája program keretein belül.

Másnap reggel Dóbisz Áron orgonaművész által szólal meg a Ferenc pápa pünkösdi miséjének záró darabja a Vatikán Szent Péter-bazilikájában, amely méltó lezárást ad a hétvégi zenei ünnepségnek. A duó ezt követően Campobassóba utazik, ahol Samodai Bence János tart mesterkurzust a Lorenzo Perosi zeneművészeti főiskolán.

Samodai Bence János, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója elmondta, hogy a koncertjeik repertoárja a virtuóz barokk versenyművek mellett egyedülálló módon magyar kortárs darabokat is bemutat, többek között Karosi Bálint, Nagy István, Balázs Árpád tollából. „Ezzel szeretnénk hozzájárulni a magyar zenei kultúra nemzetközi népszerűsítéséhez.”

„Hatalmas megtisztelés, hogy olyan meghatározó helyszíneken játszhatunk, mint a San Paolo fuori le mura, az Il Gesu, a Szent Péter Bazilika és a római Liszt Intézet. Ezekkel az intézményekkel való együttműködés és a művészeti tevékenységünk nagyban szélesíti a nemzetközi kulturális kapcsolatainkat” – tette hozzá Dóbisz Áron orgonaművész.

A Samodai–Dóbisz-duóról

Dóbisz Áron és Samodai Bence János 2019 óta járják a világot együtt, állandó orgona-trombita duóként. Koncertjeik során olyan neves helyszíneken léptek fel, mint a szegedi Dóm, a temesvári Milleniumi Katedrális, a molfettai Madonna dei Martiri-bazilika, a mestrei Chiesa di Santa Rita-bazilika és a torontói St. James-katedrális.

A duó legújabb albuma, a Bornemissza Péter-díjas Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell CD elérhető a legnagyobb zenemegosztó portálokon, illetve fizikai formában is.