2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Ungár Péter: A német zsűri a díjat járatta le, Nádas Pétert nem sikerült

2024.05.19. 10:19
Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is versenyben volt a Világ Kultúráinak Háza nívós irodalmi díjáért, de egyes zsűritagok annak ellenére ellenezték a díjazását, hogy egyöntetűen az ő munkáját tartották a legjobbnak. A kifogásuk az volt ellene, hogy fehér férfi. Az ügy megmozgatta a hazai közéletet is, most Ungár Péter, az LMP társelnöke és EP-listavezetője fejtette ki véleményét a Facebookon.

„Nádas Péter többek közt azért nem kapta meg a berlini Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, HKW) Nemzetközi Irodalmi Díját, mert befutott fehér férfi, ezt olvashattuk tegnap az ezzel foglalkozó szaksajtóban – kezdi posztját Ungár Péter. – Amit olvasni lehetett a bírálati folyamatokról, a tisztán politikai és identitásalapú megjegyzésekről, a pontozás bohózatba fullasztásáról olyan, mintha az ember a Pesti Srácok egy gyenge paródiáját olvasná a politikai korrektségben megőrült Nyugatról.”

Ungár Péter tudja, hogy kampányhajrá van, és nem illik ilyenkor ilyenekkel foglalkozni, „de azért szerintem érdemes azt elmondani, hogy az lenne az ideális, hogyha egy irodalmi díj kiosztásánál a zsűrit leginkább az irodalmi műalkotás minősége érdekelné.

Bár van, ahol már nem divat, de szerintem érdemes a szerzőtől elválasztani az alkotást, az életrajzi elemeket minimálisan figyelembe venni, és visszatérni ahhoz az alapvetően klasszikus liberális alapvetéshez, hogy a műalkotás a szerzőtől függetlenül létezik” – fogalmazott Ungár Péter.

Befutott fehér férfi

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díját Mohamed Mbougar Sarrnak ítélték oda az ítészek, de két zsűritag a napokban lerántotta a leplet arról, hogy a színfalak között mi zajlott az irodalmi alkotások bírálatánál.

Elmondásuk szerint a szakmaiságot teljesen felváltotta az ideológia és a politikai korrektség. A Die Zeitban megjelent írásukat Balogh Endre, a prae.hu főszerkesztője elemezte ki. Eszerint Nádas Pétert azért nem díjazták, mert bár az ő könyve, a Rémtörténetek a legjobb, senki sem érhet fel hozzá, de ő egy nagyon befutott és fehér férfi, akit szeretnek az újságírók.

Az ügyhöz többen hozzászóltak, most elmondta a véleményét Ungár Péter is.

„A nők és a faji kisebbségek pedig az előző évszázadban, a polgárjogi mozgalmakban azt követelték, hogy az ilyen zsűrin hagyják figyelmen kívül, hogy ők nők vagy faji kisebbségekhez tartoznak, és csak alkotásaik minősége alapján ítéljenek róluk. Talán ezt a követelésüket kéne beteljesíteni. A német zsűri pedig a díjat járatta le, Nádas Pétert ezzel nem sikerült” – zárja a bejegyzést a politikus.