Veszprémben tarolt az agyonvert orvos, Semmelweis története

LB 20240615 mozgo 0035
2024.06.16. 07:16
A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseményén. A film elhozta a legjobb rendező díját is (Koltai Lajos). A legjobb elsőfilmesnek járó elismerés Breier Ádámé lett (Lefkovicsék gyászolnak), a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán.
  • A legjobb női főszereplő díját Törőcsik Franciska vehette át a Cicaverzumban nyújtott alakításáért,
  • a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán kapta (Lefkovicsék gyászolnak),
  • a legjobb producer díja Zákonyi S. Tamásé lett A nemzet aranyai című dokumentumfilmért.
  •  a legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri (Semmelweis),
  • a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza (Semmelweis),
  • a DUNAMSZ és az MTVA Huszárik Zoltán-díját posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték.

Összesen 22 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat a veszprémi gálán, a Magyar Filmakadémia védnökségével megtartott Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseményén. 

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, mely a diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért, A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Négy nap filmünnep

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate '89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek (Semmelweis) Pater Sparrowt tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert – Kísértések korának.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett MOZ.GO – Magyar Mozgókép Fesztivál június 12–15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

Idén is ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

(Borítókép: MOZ.GO – Magyar Mozgókép Fesztivál / Fotó: Ladóczki Balázs)