Megvan a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

PAP 0553
2024.06.17. 13:14
Zsigmond Gábor történész vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot – jelentette be Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával.

Ahogy azt már többször megírtuk, most hivatalossá vált: Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója. Mindez az állami kulturális intézmény közleményéből derült ki, amelyben Zsigmond Gábor nyilatkozata is olvasható.

Az új főigazgató a kommünikében a következőkről beszélt:

Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetencia-központként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön

– fogalmazott Zsigmond Gábor, aki szerint a Magyar Nemzeti Múzeumnak egy erősebb, a Kárpát-medencében és a közép-európai régióban aktívabb intézménnyé kell válnia, ami képes támogatni a magyar múzeumügyet, egyben pedig otthonává válhat mindazoknak, akik az intézmény több mint 220 éve töretlen céljaiért tenni kívánnak.  

Zsigmond Gábor arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kiemelt feladatának tartja a széles körű együttműködések megteremtését a hazai és nemzetközi múzeumi világban, az egyetemekkel, a tudományos élet szereplőivel, a társadalmi szervezetekkel, az Intézmény támogatóival, a sajtóval és mindenekelőtt a látogatókkal.

A szakember korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgiavillamos-közlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum átfogó szakmai megújításában, illetve mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendég előadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsmenttel, kiállításszervezéssel és Magyarország modern kori fejlődésével foglalkozik.

Az elmúlt években az új Közlekedési Múzeum nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásában szakmai vezetőként vett részt, emellett a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megőrzéséről szóló 1317/2021. (V. 31.) korm. határozat végrehajtásának projektvezetőjeként nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi hazahozatala és restaurálási munkáinak megkezdése.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyetteseként közvetlen irányítása alá tartoztak a muzeológiai, digitalizálási, kiállításszervezési, restaurátori, műtárgynyilvántartási szakterületek, valamint a nemzetközi ügyek.

Ahogy korábban megírtuk, a minisztérium által felkért szakmai bírálóbizottság a tízből négy pályázatot tartott alkalmasnak arra, hogy a miniszter válasszon közülük: Demeter Szilárd mellett Hammerstein Judit megbízott főigazgató, Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója jutott a „döntőbe”.

Közülük most – Demeter távozása után – Zsigmond Gábor lett a befutó. A Magyar Nemzeti Múzeum élére tehát nem írtak ki új pályázatot, azt már – a miniszterrel való egyetértésben – a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ vezetője nevezte, ahogy a PIM új főigazgatóját is, miután elkészültek a szükséges jogszabályok a jogköreiről, illetve a központ működéséről. 

(Borítókép: Zsigmond Gábor 2024. január 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)