Vidnyánszky Attila: Színházilag talpra álltunk, de a lelki engesztelődéshez idő kell

DBZOL20240604007
2024.06.21. 17:56
A Nemzeti Színházban minden évad végén kiosztják a díjakat, most sem történt ez másképpen. Ezeket az elismeréseket nem külső szemlélők, hanem a társulat szavazza meg az évad legjobbjainak.

A Nemzeti Színház a hivatalos oldalán jelentette be, hogy a teátrum vezetése átadta a 2023-2024-es évad díjait. 

A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt és a FarkasRatkó-díjat Herczegh Péter, a Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. Németh Antal-díjat vett át Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője, a Kulissza-díjat pedig Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta.

Mivel a Nissan magyarországi importőre a színház kiemelt támogatója, az idei évben a legjobb női alakításért járó Szörényi Éva- és a legjobb férfi alakításért odaítélt Sinkovits Imre-díjban részesülő színművészek számára egy-egy Nissan gépjármű használatát biztosítja a nyári szabadság idejére.

Az évadban nyolc bemutatót tartottak, valamint 115 produkció és 408 előadás volt látható a színpadon. Vidnyánszky Attila elárulta, hogy a közönség száma összességében meghaladta a 120 ezer főt, ami 98%-os látogatottságot jelent. 

Színházilag talpra álltunk, de a lelki engesztelődéshez idő kell

– mondta a Nemzeti Színház vezérigazgatója, utalva valószínűleg a tavalyi év novemberében történt súlyos balesetre, amiben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is megsérült. 

Az elmúlt évadban olyan művészek és kollégák kaptak jelentős díjakat, mint Bodrogi Gyula (Széchenyi Zsigmond-emlékérem), Blaskó Péter (Magyar Érdemrend Parancsnoki Kereszt Polgári Tagozat) Vidnyánszky Attila (Sota Rusztaveli Egyetem díszdoktor, Grúzia; Tamási Áron-díj, Tőkés-díj), Hobo (2024 Petőfi Zenei Életmű Díj), Trill Zsolt (Kossuth-díj, Arany Medál – legjobb férfiszínész díj), Eöri Szabó Zsolt (legjobb vágás/Skopje – Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust!), Hosszú Marcsi (Magyar Teátrum Díj).

De mik is ezek a díjak?

A Sinkovits Imre-díjat az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt.

A Szörényi Éva-díj azt jelképezi, hogy a nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál. Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért szintén feladatot vállalt.

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kapja meg. A Kulissza-díjat az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs” kapja meg a társulat szavazatai alapján.

A FarkasRatkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház színművészei évente, felváltva, titkosan szavazzák meg egy-egy társulati tagjuknak. A vándorgyűrűt az a 40 év alatti fiatal művész kaphatja, aki az évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Szeleczky Zita-emlékgyűrűt pedig a Szeleczky Zita Alapítvány kuratóriuma, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és az előző évi díjazott ítéli oda a Nemzeti Színház azon művészének, aki a színház hajdani művésznője szellemében kiemelkedően sokat tesz a versek népszerűsítéséért, a versmondásért.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila 2024. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)