80 éve van színpadon, de most láthatjuk utoljára

2024.06.23. 15:33
Búcsúkoncertet ad a világhírű jazz zenész, Tommy Vig. A magyar származású ütőhangszeres zeneszerző, akit kiskorától csodagyerekként tartottak számon, még tizedik életévét sem töltötte be, amikor már számos fellépésen, illetve lemezfelvételen volt túl. 1956 után, 18 évesen az USA-ba emigrált, ahol hatalmas karriert futott be. A legnagyobb nevekkel játszott egy színpadon Frank Sinatratól, Michael Jacksonon át Miles Davisig. A zenész idén tölti 86. életévét, utolsó fellépésének pedig a Magyar Zene Háza ad otthont 2024. június 29-én este.

A csodagyerek lét hol áldásos, hol súlyos teher. Vannak, akik kihozzák lehetőségeikből a legtöbbet, mások összeroskadnak és eldobják az előttük álló karriert. Mindenképp a pozitív életutak, a sikerek csoportjába tartozik Tommy Vig jazzdobos élettörténete, aki hétévesen már több koncerten túl volt, nyolc évesen pedig már híres osztrák jazz szólistákkal jelent meg közös lemeze.

Az 1938-ban született művész idén tölti 86. életévét, most pedig búcsúkoncertjére készül. A mintegy nyolc évtizedet felölelő karrierét a Magyar Zene Házában koronázza meg 2024. június 29-én, szombaton.

Aki mindenhol ott volt

Tommy Vig, miután 1956-ban 18 évesen az USA-ba emigrált, Los Angelesben, Las Vegasban, illetve New York városában élt egészen 2006-ig. Ezalatt az ötven év alatt volt lehetősége olyan művészekkel közösen dolgozni, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson.

De nem csupán ütőhangszeresként volt jelen az amerikai művészi körökben. Filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként és vibrafonosként egyaránt ott hagyta a kéznyomát olyan híres cégek stúdióiban, mint a Warner Brothers, a Universal, a Columbia, a CBS és a Fox. Mintegy 1400 stúdiófelvételhez kötődik a neve, ráadásul kettő Oscar-gálán is fellépett. 

A művész 2006-ban tért vissza Magyarországra,

azóta itt él és alkot. Tommy Vig közelgő fellépésén utoljára eleveníti fel közönség előtt mintegy nyolc évtizedes munkásságát. A június 29-i koncert a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán lesz látható.