Gyászol Bon Jovi, elveszítette édesanyját

2024.07.10. 11:45
Meghalt Carol Bongiovi, a Bon Jovi énekesének és frontemberének édesanyja. A 83 éves „Jovi mama” nagyon korán szülte fiát, akit már gyerekkorában is arra ösztönzött, hogy higgyen az álmaiban, és képes lesz azokat valóra váltani. Ő alapította az együttes rajongói klubját is, korábban virágárus, Playboy-nyuszi és tengerészgyalogos is volt.

Carol Bongiovi, Jon Bon Jovi édesanyja, akit a rajongók a Bon Jovi együttes rajongói klubjának alapítójaként ismerhettek, kedden, 83 éves korában elhunyt. A néhány rajongó által csak „Jovi mamaként” ismert nő halála három nappal 84. születésnapja előtt következett be a New Jersey állambeli Long Branchben található Monmouth Medical Centerben. Halálának okát nem közölték – számolt be a Variety.

Édesanyánk olyan erő volt, akivel számolni kellett; szelleme és »képes vagy rá« hozzáállása formálta ezt a családot. Nagyon fog hiányozni

– mondta Jon Bon Jovi a hírt bejelentő nyilatkozatában.

Miután évtizedekig nagy szerepet játszott a családi – és így a zenekari – történetben, Carol Bongiovi egyfajta megjelenést kapott fia egyik legutóbbi klipjében, akárcsak férje – akivel 63 évet éltek házasságban –, idősebb John Bongiovi. A 2021-es Story of Love című videókliphez a rocker egy nagy fekete-fehér portré előtt énekelt, amely szüleit ábrázolta fiatal korukban, ezzel is hangsúlyozva, hogy milyen régóta vannak együtt – ezt a sormintát az énekes sem töri meg, középiskolai szerelmével, Dorothea Bongiovival 1989 óta élnek házasságban, és nevelik együtt négy gyermeküket.

„Amit a szüleimtől kaptam, az a képesség, hogy valóra váltsam az álmomat” – mondta Bon Jovi a Big Issue-nak még 2020-ban. „Még ha valóban nem is voltál annyira jó a mesterségedben, de ha hittél benne, hogy az vagy, akkor tudtál fejlődni. Ahogy idősebb lettem, rájöttem, hogy ez egy nagyszerű ajándék volt, amit a szüleimtől kaptam. Ők tényleg hittek John Kennedy mantrájában, miszerint el kell jutni a Holdra. »Igen, persze hogy el lehet menni a Holdra. Csak menj, Johnny.« És én elmentem” – nyilatkozta akkor a zenész.

A tengerészgyalogos Playboy-nyuszi

Az egyik ok, amiért Carol kiemelkedett a zenekar rajongói számára – a fia zenei erőfeszítései iránti híres buzdításán túl –, az volt, hogy nagyon kevés rocker tudja elmondani azt a történetet, hogy két tengerészgyalogos fia. A szülei akkor találkoztak, amikor mindketten a tengerészgyalogságnál szolgáltak az 1950-es években, és nem sokkal később összeházasodtak. A sereg előtt virágárus volt.

De nem sokan mondhatják el magukról azt sem, hogy az egyik első Playboy-nyuszi fia voltak, ugyanis ez szintén szerepelt Carolnak az önéletrajzában a katonai szolgálat mellett. 

Carol Sharkey 1940-ben a pennsylvaniai Erie-ben született és nőtt fel. Miután férjével leszereltek a tengerészgyalogságtól, a New Jersey állambeli Sayreville-be költöztek, ahol 1962-ben megszületett fiuk, Jon. Laura Jackson Jon Bon Joviról szóló életrajza szerint Carol bátorította fia születőben lévő előadó-művészeti törekvéseit, és „idősebb fiával egy egész alakos tükör előtt állt, és együtt szórakoztak azon, hogy nézzék magukat, amint dalokat adnak elő”.

Amikor a fiú még csak 7 éves volt, hazahozott egy akusztikus gitárt, és anyja már akkor arra biztatta, hogy tanuljon meg rajta játszani, bár csak tizenéves korában kezdett el komolyan foglalkozni a zenével.