10+1 gasztrokönyvet ajánlunk karácsonyra
További Kultúr cikkek
- Meghalt Tresz Zsuzsanna Jászai-díjas díszlet- és jelmeztervező
- Megtaláltuk a tévésorozatot, amely örökre megpecsételte Lionel Messi sorsát
- David Lynch: „Ezért búcsúzom így: Béke veletek!”
- Már 30 ezren látták III. Béla király méreggyűrűjét
- Halott apjuk padlásán takarítottak, alig hitték el, mire bukkantak
1. Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon
„Hat fejezet, hat történet, hatvanöt tuti recept a pörgős mindennapokhoz vagy akár az ünnepi asztalra. A könyvben elmesélem, miket tálalok egy Michelin-csillagos séfnek, miután hazaér a munkából. Amikor kevés időm van főzni, ha diétázik valamelyikünk, vagy ha egyszerűen csak le akarom venni a lábáról. Megmutatom azt is, mit főz ő nekünk, és milyen praktikákat lestem el tőle az évek során.
Írok a gyerekkoromról, a költözésről Brazíliából Magyarországra, és arról is, hogy a származásom és a szülői minták lenyomatai miként jelennek meg a mindennapjainkban. Mióta anya vagyok, tudom: ha a gyerekek étrendjéről van szó, a jól bevált, finom, tápláló fogások aranyat érnek, ezért mindenképp szerettem volna ebben is segíteni a családokat. Ülj mellénk az asztalhoz te is, hadd meséljem el szívem történeteit!” – olvasható a könyv ajánlójában.
![2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681757_d9c2c06cc0da1c346484953e13a24ed3_wm.jpg)
2. Jamie Oliver: 5 hozzávaló
„Bár tényleg nem vagyok az a típus, aki visszatér a régi területekre, és ismétli a forgatókönyveket, de meghallottam az idők szavát. Az emberek manapság egészen másként főznek, mint 50 vagy 25 évvel ezelőtt, amikor én kezdtem – egyszerűen sokkal több mindent kell beszorítanunk a túlzsúfolt életünkbe, a technikai fejlődés pedig miközben időt spórol nekünk, ugyanakkor el is vesz tőlünk. Ráadásul emberek vagyunk: megtaláljuk a módját, hogy a hatékonyan megnyert időt valami mással töltsük el! Így hát mindezt szem előtt tartva írtam nektek egy újabb 5 hozzávaló szakácskönyvet, felturbózva a mediterrán térségben tett utazásaim során szerzett, életre szóló tapasztalataimmal – ez a világ egyik legkedveltebb és legtöbbre becsült étrendje, amelynek lelke az egyszerűség, a szeretet, a szenvedély, a gondoskodás, az ízek iránti elkötelezettség és az ízgazdagság.” (Részlet a kötet bevezetőjéből.)
A magyarul huszadikként megjelenő kötet méltó megünneplése mindannak, amit eddig a „pucér szakácstól” megtanultunk. Már a kezdetektől a gyorsan összedobható ételek mestereként ismertük meg Jamie-t, és az is hamar kiderült róla, hogy a mediterrán konyha az egyik kedvence. Ebben a könyvben e két terület találkozik, hiszen gyorsan, 5 hozzávalóból főzhetünk mennyei ételeket a földközi-tengeri térség ízei szerint.
![Untitled-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681761_96100cd0905eb18132c8a17af19eab97_wm.jpg)
3. Bernáth József: Süss! – A 80-as, 90-es évek sütislágerei
„Zserbó, linzerkarika, piskótatekercs, hókifli... Ezeket a házi süteményeket már megmutattam az Édes emlékek anyukámtól című könyvemben. Remélem, már mindenki fejből tudja azokat a recepteket! Most tovább nosztalgiázunk! Folytatjuk a kalandozást e témakörben: 40 klasszikus vidéki sütit lehet (újra) megsütni, megkóstolni és megszeretni!
A kötetben szereplő finomságok nagy részét keresztanyukámtól, nagynénémtől és a kunhegyesi háziasszonyoktól gyűjtöttem, de az ország legkülönbözőbb pontjairól találhatunk benne recepteket. A színpompás képekkel illusztrált leírások rövidek és tömörek, így számodra is sikerélményt kínálnak, még akkor is, ha esetleg nincs nagy rutinod a sütésben.
És hogy most miket kóstolhatunk?!?! Íme egy kis ízelítő: diós kosárka, bagolyszem, túrós lepény, méteres kalács, hartyáni krémes. Ezt a gyűjteményt lapozgatva felelevenednek a 80-as és a 90-es évek legnagyobb sütislágerei! Ráadásul majd' egy évre elegendő vasárnapi édességrecepttel gazdagodsz. Nincs is más hátra: SÜSS velem Te is!”
![4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681765_360f967f6b7cc4fc25e69bfbe9ff6d76_wm.jpg)
4. Hack Barnabás: Ma apa főz
„Milyen az, ha apa főz? Izgalmas, férfias, karakteres. Milyen az, ha egy olyan apa főz, akinek a munkája is az ételkészítés? Ebben a könyvben egy ilyen apa családnak szóló receptjeivel ismerkedhetünk meg. Munkahelyén fine dining fogásokat, otthon szeretettel készített házias ételeket főz, mondhatnánk könnyedén, de a dolog mégsem ilyen egyszerű. A világlátott, díjnyertes séf a házi tűzhely mellett is tudása legjavát adja. Nem kell azonban megijedni, mert a leírások az egyszerű földi halandó számára is jól követhetők.
A könyv két nagy fejezete az otthon, illetve a férfiak legkedvesebb terepén, a szabadban készíthető ételeket gyűjti össze. Markáns ízek, határozott fűszerezés, férfias nagyvonalúság az alapanyagok mennyiségében és az ötletekben, és gondosság a részleteket illetően. Mindezt nyújtja ez a receptgyűjtemény, kiegészítve apró trükkökkel, fortélyokkal, tálalási ötletekkel.
A könyv receptjeit kezdő és gyakorló háziemberek is elkészíthetik, akik pedig eddig nem jeleskedtek a tűzhely körül, azok a könyvet olvasva biztosan kedvet kapnak a sütés-főzés örömet és sikerélményt kínáló gyakorlásához.
Mert, ha apa főz, akkor a fő cél a szeretettel készített fogások tálalása, azaz a család kényeztetése, és persze, hogy meghallhassuk a legszebb mondatot: Apa, nagyon finom, kérek még.”
![5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681769_7649090ce0e6dd76016a1da7f7980b80_wm.jpg)
5. Szatmári Ferenc: Főzelékbibilia
„Talán nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, akinek a neve ennyire összeforrott volna a rajongása tárgyával, mint Szatmári »Főzelékes« Ferié. Ennek a tőrőlmetszett magyar ételfajtának ő a nem hivatalos, de jól ismert nagykövete. Évtizedes munkásságának összefoglalója ez a kötet, amely klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével.
A Főzelékbiblia akárcsak a Biblia maga, két fő egységből áll. Az »ószövetségi« részben a nagymama konyhájából vagy a napköziből jól ismert fogásokhoz – a zöldborsófőzeléktől kezdve a spenóton át a tökfőzelékig – kapunk minőségi recepteket megszívlelendő jótanácsokkal, hogy a hagyományok tovább öröklődhessenek a családban. A második, mondhatni »újszövetségi« részben pedig valóságos ízkavalkáddal találkozhatunk, hiszen Feri lenyűgöző kreativitással képes ötvözni a magyar gasztronómiai hagyományokat izgalmas, a só-bors-paprika hármasán túlmutató fűszerekkel és főzelékben korábban ritkán látott zöldségekkel, hogy ne csak tápláló és egészséges, de ínycsiklandó ételek is szülessenek a jól ismert alapokon.
Így olyan finomságok is a tányérunkra kerülhetnek, mint az ajváros zöldbabfőzelék, az édesköményes-narancsos lencsefőzelék vagy éppen a padlizsános-paradicsomos csicseriborsó-főzelék. És mivel nincsen főzelék feltét nélkül, ehhez is kapunk jó pár használható tippet; bizony babpogácsa, borsófasírt, skót tojás, sőt zöldséges rizsgolyó is megkoronázhatja mostantól kedvenceinket.”
![6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681775_28b7fb249539639d2740edbdc9f7d5d9_wm.jpg)
6. Viszkok Fruzsi: A desszertet én hozom
„50 kedvenc recept tőlem, amivel nem tudsz mellélőni, hiszen már számtalanszor teszteltem, finomítottam őket. Ha azt érzed, elvesztél a desszertek végeláthatatlan kínálatában, ne aggódj, segítek! Legyen szó jól bevált családi kedvencekről, utazásokról hazahozott sütiötletekről vagy épp a tudatosság jegyében maradékmentő finomságokról. Ha tényleg nem bíznál semmit a véletlenre, válogathatsz a sütésmentes és az elronthatatlan desszertjeim között is. A recepteket kipróbálva osztozz te is a jelmondatomban, és a következő meghívásnál nyugodtan válaszolj majd így: »A desszertet én hozom.«” – Viszkok Fruzsi.
![3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681779_901bf57d5b7bbe9d4496a85c04f79a79_wm.jpg)
7. Fördős Zé - Megúszós kaják 3.
„Nem akartam megúszni, hogy még egy MEGÚSZÓS KAJÁK könyvet összerakjak nektek, szóóóóóóval íme! Szerencsére az előző két kötetet imádtátok, amit nem is csodálok, mert ugyan ki akarná a fél életét a konyhában tölteni, ha gyorsan és egyszerűen is összedobhat valami finomat? Na ugye! És akkor a mosogatásról meg takarításról még nem is mondtam semmit. Ezt a szakácskönyvet is telepakoltam villámgyorsan elkészíthető, de cseppet sem unalmas vagy egyhangú receptekkel, a hideg és meleg levesektől a frankó egyedényes ételeken és tésztákon át a legédesebb desszertekig.
Akár egy laza vasárnapi családi menüről van szó, akár a haverok jönnének át, vagy csak magadnak főznél valami rapid vacsit, kapd le a polcról ezt a könyvet, és válassz a 103 kipróbált, tuti biztosan működő recept közül. Bátran ki merem jelenteni, hogy nem lesz nehéz ezek után megtalálni a választ az élet nagy kérdésére: Na, mi legyen ma a kaja?”
![11](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681783_87d26d3fbe90a3dbb6007e09673c008c_wm.jpg)
8. Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Élni és enni Umbriában (album)
„Umbria a magyar olvasó számára Olaszország legismertebb, legotthonosabb régiója, hiszen az Utas és holdvilág legszebb fejezetei játszódnak itt. De milyen ma Umbriában élni? Melyek a jellegzetes umbriai ételek, milyenek a borok, az emberek, az utcák, milyen a városok hangulata? És egyáltalán, miért élünk mi ott, és milyen tapasztalatokat szereztünk az elmúlt négy évben, mióta Todiba költöztünk?
Ezt mind megtudhatja ebből a könyvből az olvasó, sőt a saját szemével meg is láthatja, hiszen legkedvesebb fotóinkat (és barátaink legkedvesebb fényképeit) gyűjtöttük össze benne. Ez a könyv, amelyben három umbriai város, Todi, Assisi és Foligno szerepel, egyszerre útirajz, írói napló, történelmi kalandozás, gasztronómiai esettanulmány, szakácskönyv és útikönyv: írói és élet-élvezői tapasztalataink az umbriai dolce vitáról. De van benne néhány irodalomtörténeti jelentőségű felfedezés az Utas és holdvilág hátteréről, és végre lehull a lepel arról is, hogy tulajdonképpen mi is az az Umbriai Magyar Köztársaság...”
![10](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596817/59681787_4f34bbceff65b11686c10cf1881354aa_wm.jpg)
9. Stanley Tucci: Tucci asztalánál
„Életem legboldogabb pillanatai szinte mindig a konyhához és az asztalhoz köthetők. Ez a felismerés hívta életre ezt a könyvet” – Stanley Tucci.
„Az ételek szorosabbra fűzhetik a családot összetartó köteléket, és ezt senki sem tudja jobban, mint az olasz famíliában, Amerikában felnőtt világhírű színész és elismert gasztronómus, Stanley Tucci. Gyerekkorában a főzés mindig közös, családi esemény volt, amelyhez a mai napig rengeteg recept, emlék és hagyomány kötődik.
A Tucci asztalánál a közös családi főzés és étkezés örömeit mutatja be. Hagyományos és modern olasz ételek receptjeit tartalmazza a Tuccik gyűjteményéből, valamint olyan kedvenc fogásokét, amelyeket brit feleségével, Felicity Blunttal kísérleteztek ki. De szerepelnek a könyvben sógornője, Emily Blunt és a barátok bevált receptjei is.
Válogathatunk a család kedvenc tészta- és halételei közül, de ha kiadósabbra vágyunk, Felicity Wellington-bélszín- vagy pásztorpitereceptjében nem fogunk csalódni. Zárásként nem maradhat el a desszert sem, például egy szelet áfonyás pite gyöngyöző proseccóval... Buon appetito!”
![9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596818/59681807_c530c97046188c41a9545d9ff0761612_wm.jpg)
10. Horváth Judit: Nagyszüleink kenyere mentesen
„Mi a kívül ropogós, belül foszlós mentes kenyér titka? Lehet-e a gluténmentes péksütemény valódi kulináris élmény?
Horváth Judit közel 100 mentes receptje között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kenyérfélék és péksütemények színes palettáját vonultatja fel, az egyszerű vidéki cipótól kezdve az alternatív liszttel készült és gabonamentes kenyereken át az ünnepi fogásokig, de megkóstolhatjuk a nagyvilág kenyereit is. Nem tiltólistás többé a bagett és a pizza, a kakaós csiga és a túrós batyu, a lángos és a croissant, ráadásul a mentes változat is ízletes és foszlós, sőt még egészséges is, hiszen mind mesterséges adalékanyagok nélkül készült.
A szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés minden titkát, az alapanyag-ismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad.
Nagyszülei kenyérsütési hagyományait megőrizve – ahol szükséges, modernizálva – könyve egyszerre tiszteleg az étel és az ősök előtt.
Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója. A Fenséges mentes sütemények és a Fermentált konyha című könyvek társszerzője. Mentes főzőtanfolyamokat tart, recepteket fejleszt.”
![8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596818/59681813_c89d936f56032d18db1ae185f06b7347_wm.jpg)
+1 Váncsa István: Olasz lakoma
„Szűk évtizede jelent meg és vált rögtön klasszikussá Váncsa István Lakoma-sorozatának az itáliai konyhákat bemutató kötete, amelynek most jelentősen bővített, csaknem ezer receptet és negyvenhárom izgalmas gasztroesszét – s egyben különleges, szellemes-míves irodalmi szöveget – tartalmazó példányát veheti kézbe az olvasó, a tradicionális olasz gasztronómia pazar tárházát. Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsai többségét, szükségből lett-e Beethoven kedvenc fogása a sajtos makaróni, hogyan készül Horatius levese, a Három Velence marhapörköltje, a Donizetti-torta, vagy például hogyan olvassuk az Ulyssest. Ahogy a tömény és nagyon markáns ízű, valójában csaknem ihatatlan innivalókat, mondjuk a Friuli-Venezia Giuliából való Amaro Nonini Quintessenziát szokás. Cseppenként.
![7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5968/59681/596818/59681821_c153461a0e070950beb1c3167f06a642_wm.jpg)
Profi séfeknek, alkalmi főzőcskézőknek és egyszerű irodalomkedvelőknek egyaránt kihagyhatatlan.”
Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja, az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia Csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.