Android volt a Szárnyas fejvadász főhőse

2000.07.10. 11:51
Ridley Scott, a Blade Runner (Szárnyas fejvadász) című film rendezője egy BBC-interjúban elárulta, hogy az androidokra vadászó főszereplő, Deckard maga is android a filmben. A reveláció tizennyolc éves vitát döntött el.
Scott megmondta a frankót
Közel két évtizedes vitát döntött el Ridley Scott, amikor bejelentette, hogy Deckard replikáns volt a Blade Runner című filmben. Veterán Blade Runner-rajongók ugorjanak egy bekezdést, a többieknek dekódolom a fenti mondatot. Ridley Scott, az Alien, a Fekete eső, a Thelma & Louise és a Gladiator filmek rendezője 1982-ben filmesítette meg Philip K. Dick ,,Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokról" című regényét. A film és a regény jövőbeli Los Angelesében éjszaka van és zuhog az eső, ballonkabátos rendőrök próbálnak úrrá lenni az állandósult dugókon pirosan villogó neon gumibotjuk segítségével, mindenki instant kínait eszik újságpapírból, a gazdagok pedig a külső bolygókra járnak nyaralni. Deckard, a főszereplő fejvadász feladata elszökött replikánsok, emberforma androidok felkutatása és kivégzése. A film rajongói tizennyolc éve vitatkoznak azon, vajon Deckard valódi ember, vagy ő is replikáns.

Deckard és a robotok
A filmből két változat is készült, a happy enddel végződő, szájbarágós mainstream, és a jóval hosszabb és rejtélyesebb rendezői változat. Míg a moziverzió a regényhez hasonlóan nem kérdőjelezte meg Deckard emberségét, a pár évvel későbbi Directors' Cut már kételyeket támaszt a nézőben. Deckard replikáns-létének bizonyítékául a két egyszarvús jelenetet szokták felhozni: a Deckard álmában megjelenő egyszarvút a fejvadász később lakása küszöbén találja meg, egy fehér origami-figura alakjában. Gaff, a figura készítője tehát ismerte Deckard álmát, melyet a replikánsok emlékeihez hasonlóan gyárilag állítottak elő.

Az elhíresült mondat
MPG, 1,2 MB
A papírállatot elhagyó Gaff, Deckard mexikói haverja nemcsak kézügyessége, hanem magyar nyelvtudása miatt is ismert a magyar Blade Runner-rajongók között. Gaff első mondata a filmben ugyanis az ízes tájszólással ejtett ,,Lóf...-t, nehogy má, te vagy a Blade Runner!"

Szereposztás
Harrison Ford Deckard
Rutger Hauer Batty
Sean Young Rachael
Edward James Olmos Gaff
M. Emmet Walsh Bryant
Daryl Hannah Pris
William Sanderson J.F. Sebastian
Brion James Leon
Joe Turkel Tyrell
A replikáns Deckard mellett érvelők arra is szoktak hivatkozni, hogy hat replikáns szökött meg az űrbéli bányászkolóniáról, akik közül egy megsemmisült, Deckard feladata pedig négy replikáns levadászása. Egy tehát hiányzik. A tetszetős érvelésnek azonban ellentmond az, hogy a fejvadászt sokan ismerik, régóta él Los Angelesben - az utóbbi öt évet bizonyára nem a Földön kívül töltötte.

Az angol Channel 4 július 15-én sugározza a Ridley Scottal készült ,,On the Edge of Blade Runner" című dokumentumfilmet, melyben a rendező vigyorogva elismeri, hogy Deckard replikáns. Az interjú előtt levetítik a film rendezői változatát, így mindenki eldöntheti, ember volt-e Deckard vagy android.