Megnyitották az első világháborús francia alagútrendszert

2008.02.19. 15:48

Franciaországban múzeumként megnyitották azt az alagútrendszert, ahonnan az első világháborúban a szövetségesek a német vonalak elleni támadásra felkészültek.

A múzeumban, amelyet az észak-franciaországi Arras város Wellington kőbányájában rendeztek be, a látogatók végigjárhatják az alagutakat és interaktív kiállításokon ismerkedhetnek meg a történetükkel.

1916-ban új-zélandi bányászokat hoztak Franciaországba, hogy a krétabányákban kiépítsék a földalatti alagútrendszert. A komplex rendszerben konyhák, főhadiszállások és kórházak is voltak, és akár 20 ezer embert is elhelyezhettek benne.

Az alagútépítők a német vonalak irányába fúrtak, így a katonák a föld alatt helyezhették el az aknákat. Az alagútrendszer egyik legnagyobb mérnöki vívmánya az volt, hogy az 1917. április 9-i offenzíva után a katonák gyorsan visszatérhettek állásaikba.

A későbbi harcokban kanadai katonák elfoglalták a Vimy-hegyháton lévő német katonai erődöt, de a sikernek nagy ára volt: 11 ezer szövetséges katona sebesült meg, közülük 3600-an elestek.

Az alagútrendszert a háború után lezárták, és csak az 1990-es években fedezték fel újra. (MTI)