Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hétszázmillióból kutatják istent Oxfordban

2008.02.20. 12:42

Kétmillió fontot (több mint 700 millió forintot) kaptak és három évet áldoznak az oxfordi egyetem kutatói annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy miért ragaszkodik az emberiség istenhez? Az antropológusokat, teológusokat, filozófusokat és más tudósokat tömörítő kutatócsoport azt szeretné kideríteni, hogy vajon az isteni lénybe vetett hit alapvető része-e az emberiség alkatának.

"Mi rejlik veleszületetten az emberi természetben, ami arra indítja, hogy higgyen istenben, s ez alatt érthetünk akár isteneket, akár valami emberfölöttit, akár természetfölöttit" - vázolta fel az egyik legfontosabb témát Roger Trigg, a tudóscsoportot felállító Ian Ramsey Tudományos és Vallási Központ ügyvezető igazgatója. Magyarázatul felidézte, hogy az antropológiai és filozófiai kutatások arra utalnak, hogy az istenhit valamiféle univerzális emberi ösztön, amely a világ legtöbb kultúrájában fellelhető, habár Nagy-Britanniában és Nyugat-Európában éppen hanyatlóban van.

A tanulmány elkészítését az amerikai központú John Templeton Alapítvány finanszírozza, amely mind a természet törvényeivel, mind a spiritualitással kapcsolatos kutatásokat támogat. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!