Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a szerepjáték atyja

2008.03.05. 11:56

Kedd reggel wisconsini otthonában 69 éves korában elhunyt Gary Gygax, a szerepjáték egyik feltalálója, a legendás, a világszerte 20 millió játékost és még ennél is több rajongót teremtő Dungeons & Dragons kiötlője, hat gyermek édesapja. Gygax az utóbbi években egészségügyi problémákkal küzdött, többek között aneurizmája, azaz értágulata volt, írja az AP, ettől függetlenül a D&D gyűléseket hetente megtartotta otthonában, egészen januárig.

Gygax már kiskorában nagy rajongója volt a stratégiai játékoknak, majd a negyvenes és ötvenes években közeli kapcsolatba került a sci-fi és fantasy irodalommal, leginkább Ray Bradbury és a Conant megalkotó Robert E. Howard voltak rá nagy hatással. 1967-ben lakása pincéjében szervezett egy 20 fős játékos találkozót, ez volt az első Gen Con O, melyet azóta évente rendeznek meg változó helyszíneken, jelenleg Indianapolisban, 2002-ben 26 ezer látogatója volt, de már van párizsi, londoni, 2008-tól pedig ausztrál rendezvénye is.

Nem sokkal később gyerekkori barátjával, Don Kaye-jel megalapította a Tactical Studies Rules társaságot, 1974-ben pedig kiadta az első Dungeons & Dragons fantasy szerepjátékot. A D&D világ egyre népszerűbb lett, leágazások (pl. a Greyhawk világa), lapozgatós könyvek, táblajátékok, regények, videójátékok és számos utánzat formájában elterjedt az egész világon. 1985-ben Gygax otthagyta a TSR-t, de a Troll Lord Games-en keresztül folytatta a munkát a játékon. Ugyanebben az évben készült el a CBS csatorna számára egy D&D rajzfilmsorozat, 2000-ben pedig élőszereplős film is készült a játékból Jeremy Irons főszereplésével. A kilencvenes években Gygax egy új szerepjátékon kezdett el dolgozni, immár pc-ben gondolkodott, és az 1999-ben megjelent Lejendary Adventures sokan a legjobb munkájának tartják. 2005-ben ismét visszatért a D&D-hoz. Ezt követően visszavonult, pár éve pedig gyógyíthatatlan aorta aneurizmát diagnosztizáltak nála.