Friderika
13 °C
29 °C

Ronda újakra cserélik a régi postaládákat

2008.03.20. 15:44

Tiltakozó akciót szervezett a postaládák megmentése érdekében csütörtökön a Duna-parti Intercontinental szálloda elé Ráday Mihály városvédő, tévés műsorvezető és Saly Noémi muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa, akik azt a kérdést vetették föl, hogy miért kell lecserélni a városkép részét képező régi, piros postaládákat, és felszerelni helyettük új, jellegtelen bádogládákat. (Az új ládáról megtekinthető egy kép a Nol.hu-n.)

A régi láda (fotó: Zahornitzky Tamás)

A Podmaniczky Páholyt alapító budapesti civil szervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a Magyar Posta Zrt. három évvel a postaliberalizáció előtt lecseréli a főváros és az egész ország "míves kivitelű, esztétikai értéket képviselő és kifogástalanul működő jellegzetes postaládáit". A cserét részben az indokolja, hogy az A4-es borítékok összehajtogatás nélküli befogadására nem alkalmas a régi láda. A másik indok, hogy a mozgásukban korlátozottak nem tudnak hozzájuk férni.

Az eseményen megjelent egy mozgássérült hölgy is, aki szerint nem a postaláda formájától függ, hogy tudják-e használni azt, hanem hogy milyen magasra van felerősítve. Akad olyan település, ahol már felszerelték az új ládákat, de ugyanolyan magasra, mint a régieket, tehát ezzel nem nyertek a mozgásukban akadályozottak. A városvédők szerint lejjebb kellene szereltetni a régi postaládákat, nem pedig 1,6 milliárd forintért lecserélni őket. Szerintük az sem világos továbbá, hogy mi lesz a sorsa a 13 500 régi postaládának. A régi postaládák "koszosak, össze vannak firkálgatva és ragasztgatva. Nem lehet kétséges, hogy a lemosatásuk, esetleg újrazománcoztatásuk olcsóbb lehetne, mintha kicserélnék mind".

A postaládák ürítése egy magyar fejlesztésű módszer szerint történt száz évig, méghozzá úgy, hogy a postai küldemények biztonságosan és akadálytalanul, emberi kéz érintése nélkül hulljanak a zsákba. Az új postaládák ürítése a homlokzati lemezen vágott, kulccsal zárható ajtó megnyitásával történik.  A postás a továbbiakban majd kulccsal nyitja ki a levélszekrényt és kézzel szedi ki a leveleket. Az új ládákat már legyártatták és részben fel is szerelték. A csere 1,6 milliárd forintba kerül.

"A jogszabály, amely a postaládákra vonatkozott, megváltozott. Az új jogszabály érvényesítése érdekében a Magyar Posta Zrt.-nek újfajta postaládákat kell felszerelnie. Ezért kellett kiírni közbeszerzési pályázatot az újfajta postaládák legyártatására" - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.  (MTI)