Árpád
-2 °C
3 °C

Ronda újakra cserélik a régi postaládákat

2008.03.20. 15:44

Tiltakozó akciót szervezett a postaládák megmentése érdekében csütörtökön a Duna-parti Intercontinental szálloda elé Ráday Mihály városvédő, tévés műsorvezető és Saly Noémi muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa, akik azt a kérdést vetették föl, hogy miért kell lecserélni a városkép részét képező régi, piros postaládákat, és felszerelni helyettük új, jellegtelen bádogládákat. (Az új ládáról megtekinthető egy kép a Nol.hu-n.)

A régi láda (fotó: Zahornitzky Tamás)

A Podmaniczky Páholyt alapító budapesti civil szervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a Magyar Posta Zrt. három évvel a postaliberalizáció előtt lecseréli a főváros és az egész ország "míves kivitelű, esztétikai értéket képviselő és kifogástalanul működő jellegzetes postaládáit". A cserét részben az indokolja, hogy az A4-es borítékok összehajtogatás nélküli befogadására nem alkalmas a régi láda. A másik indok, hogy a mozgásukban korlátozottak nem tudnak hozzájuk férni.

Az eseményen megjelent egy mozgássérült hölgy is, aki szerint nem a postaláda formájától függ, hogy tudják-e használni azt, hanem hogy milyen magasra van felerősítve. Akad olyan település, ahol már felszerelték az új ládákat, de ugyanolyan magasra, mint a régieket, tehát ezzel nem nyertek a mozgásukban akadályozottak. A városvédők szerint lejjebb kellene szereltetni a régi postaládákat, nem pedig 1,6 milliárd forintért lecserélni őket. Szerintük az sem világos továbbá, hogy mi lesz a sorsa a 13 500 régi postaládának. A régi postaládák "koszosak, össze vannak firkálgatva és ragasztgatva. Nem lehet kétséges, hogy a lemosatásuk, esetleg újrazománcoztatásuk olcsóbb lehetne, mintha kicserélnék mind".

A postaládák ürítése egy magyar fejlesztésű módszer szerint történt száz évig, méghozzá úgy, hogy a postai küldemények biztonságosan és akadálytalanul, emberi kéz érintése nélkül hulljanak a zsákba. Az új postaládák ürítése a homlokzati lemezen vágott, kulccsal zárható ajtó megnyitásával történik.  A postás a továbbiakban majd kulccsal nyitja ki a levélszekrényt és kézzel szedi ki a leveleket. Az új ládákat már legyártatták és részben fel is szerelték. A csere 1,6 milliárd forintba kerül.

"A jogszabály, amely a postaládákra vonatkozott, megváltozott. Az új jogszabály érvényesítése érdekében a Magyar Posta Zrt.-nek újfajta postaládákat kell felszerelnie. Ezért kellett kiírni közbeszerzési pályázatot az újfajta postaládák legyártatására" - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.  (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?