Panelbuli a reneszánsz év jegyében

2008.04.16. 12:11

"Mit sem ér egy városképfejlesztési folyamat, ha az nem jár karöltve e városrészek kulturális fejlesztésével" - fogalmazódhat meg joggal az utóbbi években beindult panelprogramok kapcsán, ez a központi gondolata a szombaton (április 19-én) Szegeden rendezett egynapos rendezvénynek, a Panel Reneszánsz Fesztiválnak is. Szeged északi panelzónájában, a Rókus-övezetben tartják a beton ünnepét, melynek kiötlője, illetve a két fő szervezője a Mester Tanoda Alapítvány és a Dugonics András Piarista Gimnázium.

A fesztivált hagyományteremtő céllal rendezik meg, és a szervezők elképzelései szerint szervesen kapcsolódna a Reneszánsz Éve 2008 országos programsorozatához. Az ingyenes fesztivál a reggeli órákban kezdődik, lesz hangszerbemutató, családi akadályverseny, kézműves foglalkozás, körhinta, táncház, valamint fakultatív ketrecfoci és pingpongasztal körüli spontán gyülekezés.

Az Ízek Utcájában lehet majd kapni kürtőskalácsot és frissensültet, később a rúdkitartó versenyen pedig a Panel Legerősebb Emberét is megválasztják. Két színpadon koncertek, fellép a Mentés Másként Trió, dél-alföldi tekerőmuzsikát játszik a Nyenyere Egylet, népzenével és vonóval szórakoztat a Rozsdamaró együttes, továbbá: reneszánsz udvari táncház a Pavane Történelmi Táncegyüttessel, vásári komédia bábokkal, Mozarttal, bohócokkal és a Kövér Béla Bábszínházzal, zászlódobálókkal, és valami óriásfenevadakkal. A Panel Reneszánsz Felvonulást állítólag egy hús-vér vásári hoppmester, Zugmann Zoltán, azaz Cugi vezeti majd a kultúrtatarozás jövőbe vezető sugárútján, melynek hivatalos útvonala a Bálint Sándor utcától a Rókusi körút és a Csongrádi sugárút mentén, a Rózsa utcán és a Makkoserdő soron keresztül vezető óriásgyűrűn kígyózik.