Szilárda
-4 °C
2 °C

Eddig ismeretlen Bach-orgonaművet találtak

2008.04.18. 09:25

Johann Sebastian Bach eddig ismeretlen művét fedezték fel német zenekutatók. A Wo Gott der Herr nicht bei uns hält című orgonadarab a zeneszerző korai szerzeményeinek egyike. A kompozíciót a hallei Martin-Luther Egyetem professzorai találták egy árverésen.

Stephan Blaut professzor szerint a partitúra egy XIX. századi lipcsei zenész, Wilhelm Rust tulajdonát képezte, akinek kottagyűjteményét árverésre készítették fel. "Amikor megvizsgáltuk az aukcióra szánt kottákat, egy olyan Bach-darabra figyeltem fel, amelyet nem ismertem. Így kezdődött a kutatás" - mondta Stephan Blaut.

A kompozíciót megvizsgálták a lipcsei Bach Archívum szakértői, akik alátámasztották, hogy a darabot valóban Johann Sebastian Bach írta. Feltételezéseik szerint a mű valamikor 1705 és 1710 között születhetett. "Meggyőződésük szerint a mű teljes változata annak az azonos nevű zenetöredéknek, amelyet ugyan Bachnak tulajdonítottak, ám soha nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani az eredetét" - mondta Blaut professzor. Ily módon a darab szerepelt a legendás XVIII. századi zeneszerző műveinek jegyzékében, ám azzal a megjegyzéssel, hogy eredete nem bizonyított. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!