Pókembertől védik az iráni gyerekeket

2008.04.30. 09:47
Megakadályozná a nyugati játékfigurák, mint a Barbie vagy a Pókember, és az országba érkező számítógépes játékok forgalmazását Irán legfőbb államügyésze, mert ezek szerinte rossz hatással vannak az iráni gyerekekre. Gorban Ali Dori Nadzsafabadi államügyész levélben fordult Parviz Davudi alelnökhöz, amelyben a "westoxication", azaz az amerikai tömegkultúra és fogyasztási szokások térnyerésének veszélyére, valamint ennek súlyos társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet. A levelet hétfőn több teheráni napilap közölte.


"Az olyan alakok megjelenése, mint Barbie, Batman, Pókember vagy Harry Potter, valamint a számítógépes játékok és mozifilmek, mind a veszélyre figyelmeztetik a kulturális színtér illetékeseit" - fogalmazott, és intézkedéseket sürgetett Irán iszlám kultúrájának és forradalmi értékeinek megvédésére.

"Irán a világ harmadik legnagyobb játékimportőre. A divatos, márkás nyugati játékok nagy tömegben "nem hivatalos forrásokból, csempészet útján" kerülnek az országba" - hangsúlyozta Nadzsafabadi, aki szerint "meg kellene találni, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a gyerekeknek szánt játékokat". Irán már 2002-ben piacra dobta a saját Barbie- és Ken-verzióját, Sarah-t és Darát, és az iszlám országokban népszerű a fejkendős Fulla-baba is. (MTI/Reuters)